Europese boycotactie – een tandeloze tijger

Tuesday, January 19, 2016 |  Elisabeth Blade
In november is de Europese Unie met nieuwe richtlijnen gekomen, die verplichten tot het labelen van producten uit de Israëlische nederzettingen. Het gaat grotendeels om landbouwproducten en cosmetica.

Alles wat op Israëlische boerderijen en in Israëlische fabrieken op de Westelijke Jordaanoever, in de Jordaanvallei en op de Golan Hoogvlakte wordt geproduceerd, mag niet binnen de Europese Unie worden verkocht, zonder vermelding van de plaats van herkomst, in dit geval ‘de bezette Palestijnse gebieden’. Met deze maatregel moet het gemakkelijker worden voor de Europese consument om Israëlische producten te boycotten.

De maatregel is niet bij de Europese politici begonnen. Jaren geleden al waren pro-Palestijnse, Scandinavische activisten bezig in supermarkten Israëlische producten te labelen. De bedoeling van de anti-Israëlbeweging is nu overgenomen door de EU.

Premier Netanyahu noemde de richtlijnen van de EU huichelachtig en enkele Knessetleden eisten zelfs dat de EU diende te worden aangeklaagd. Anderen zeggen dat dit niets nieuws is. Bijvoorbeeld de agrariër Moshe die in de Jordaanvallei diverse plantages en kassen bezit. Hij vertelde Israel Today: ‘De afgelopen twee jaar daalde mijn omzet met dertig tot veertig procent. Duitsland en Zwitserland lopen voorop met de richtlijnen, maar veel andere Europese landen doen ook mee.’

De EU laat haar oren vooral hangen naar pro-Palestijnse activisten, die hen op het verkeerde been zetten. Ze lijken niet te beseffen dat de boycotacties het meest nadelig zijn voor de Palestijnen zelf. Die zijn immers afhankelijk van banen in Israëlische bedrijven.

Moshe heeft vijftig mensen in dienst, waaronder vijftien Palestijnen. Deze laatsten zullen als eersten hun baan verliezen. Moshe legt uit: ‘Thaise en Filipijnse werknemers hebben bijzondere werkvergunningen nodig in Israël. Omdat het voor de werkgever een langdurig en kostbaar proces is om die vergunningen te bemachtigen, zullen zij deze werkkrachten niet snel ontslaan. Voor Palestijnen gelden geen ingewikkelde procedures. Daarom worden die als eersten ontslagen als een agrarisch bedrijf in financiële problemen komt.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.