Gerechtvaardigde terreur bestaat niet!

maandag 18 januari 2016 |  Aviel Schneider
Niet alleen in Israël is sprake van terreur. Overal in de wereld vinden terroristische aanslagen plaats. Maar van alle conflictgebieden richten de media zich buitenproportioneel op Israël en de Palestijnse zaak. Palestijnse terreuraanslagen tegen Israëli’s halen vaak grotere krantenkoppen dan islamitische terreur tegen moslims in Irak, of tegen christenen in Nigeria.

Buiten Israël vindt terreur op veel grotere schaal plaats, maar ondanks deze constatering focust de wereld zich op de Palestijnse terreur. Palestijnse terreur kun je zien als afgeleide van, of beter gezegd een voorloper van, radicaal-islamitische terreur. Terreur wint steeds meer terrein en heeft nu ook het ‘christelijke’ Westen bereikt. Er is geen onderscheid tussen terreur, er bestaat niet zoiets als gerechtvaardigde terreur.

Volgens een onderzoek van het in Londen gevestigde Institute for Economics and Peace (IEP) was er in 2014 in de hele wereld 52,9 miljard dollar schade als gevolg van terreur. 32.658 mensen kwamen om het leven door terreur. In 2014 vielen er in elf landen meer dan vijfhonderd dodelijke slachtoffers per land; alleen in Irak waren dat er al 9.929.

Steve Killelea van IEP zegt dat de wereldwijde toename van terreur een enorme impact heeft en merkt daarbij op: ‘Er is ook een verschil waar te nemen in motieven van terroristen om aanslagen te plegen in rijke landen versus ontwikkelingslanden. In het Westen zien we een verband tussen terreur en economische en maatschappelijke motieven, zoals bijvoorbeeld werkloosheid en criminaliteit. Buiten de OECD-landen wordt terreur vaak gevoed door langlopende conflicten die tot geweld leiden.’ De economische schade als gevolg van terreur is in 2014 wereldwijd gestegen met 61 procent ten opzichte van 2013 (32,9 miljard dollar).

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.