Zender Al-Jazeera kreeg geen voet aan de grond in VS

Friday, January 15, 2016 |  Aviel Schneider

Het Amerikaanse filiaal van de Arabische nieuwsdienst Al Jazeera moet in april aanstaande om financiële redenen worden gesloten. Dit heeft de in Doha gevestigde nieuwszender bekendgemaakt. Al Jazeera zou er in tweeënhalf jaar niet in geslaagd zijn de Amerikaanse markt te veroveren.

Intussen zouden er enkele medewerkers zijn die naar verluidt zelfs een aanklacht tegen de zender willen indienen. Een van hen is Shannon High Bassalik, de voormalige vice-voorzitster van Al Jazeera America. Zij en enkele vroegere medewerkers verwijten de Arabische tv-zender, de opdracht te hebben gekregen om in de berichtgeving Arabieren in een goed daglicht te zetten en anti-Israëlische standpunten in te nemen. High Bassalik laat in de Amerikaanse media weten hoe de medewerkers tijdens de Gaza-oorlog van 2014 vanuit Doha duidelijk werd gemaakt, dat het doel van de Arabische tv-zender is om Israël als het kwade weer te geven.

Tegelijkertijd werden verslaggevers onder druk gezet om in hun berichtgeving de Arabische en islamitische zaak te benadrukken. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat Al Jazeera door zijn uitzendingen de islam naar Noord-Amerika heeft willen importeren.

Al jaren wijst Israël kritisch op de anti-Israëlische berichtgeving van Al-Jazeera in en over Israël. De in 1996 in Qatar opgerichte nieuwszender heeft ook in Israël een tv-team en krijgt voor zijn Arabische journalisten elk jaar perskaarten van de Israëlische regering.
Aan de ene kant wordt gezegd dat Israël naïef is om dit team vanuit het land zelf tegen Israël te laten berichten. Anderen prijzen Israël voor zijn persvrijheid, ook al heeft Al-Jazeera slechts één duidelijk doel namelijk Israël in de mediaoorlog te overwinnen. Overigens mogen Israëlische verslaggevers niet vanuit Qatar berichten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.