Spoorzoeken in het heilige land

Friday, January 15, 2016 |  Dr. Avshalom Kapach
Op 3 september was president Reuven Rivlin op bezoek in het Vaticaan. Hij schonk paus Franciscus de replica van een basaltsteen met daarop de oudste vermelding ooit van de dynastie van koning David. Bij de overhandiging zei Rivlin tegen zijn gastheer: 'Ik wilde graag dat u deze belangrijke inscriptie in handen kreeg als teken van de hoop en het samengaan van verschillende religies.'

Zomer 1993. Israëlische archeologen doen onder leiding van Abraham Biran opgravingen in het noorden van Israël in het beschermde natuurgebied Tel Dan. Het is een prachtig plekje, waar genoeg water is. Er zijn hier overblijfselen gevonden uit verschillende perioden van de geschiedenis. De Bijbel beschrijft de stad Dan als cultuurstad en regeringscentrum aan de noordelijke grens van het koninkrijk Israël. Deze stad bij de bronnen van de rivier de Dan is vanaf de Kanaänitische tijd tot en met de Romeinse tijd bewoond geweest.

Toen de dagen die voor deze opgraving waren uitgetrokken voorbij waren, drong Biran er bij zijn medewerkster Gila Kook op aan, haar werk af te ronden omdat het team onverwijld terug moest naar Jeruzalem. Gila was nog bezig op het veld, en had al diverse oproepen genegeerd, omdat ze haar laatste serie metingen wilde afmaken.

Toen ze tenslotte haar meetapparatuur bij elkaar zocht, viel haar blik op een bijzondere steen. Alleen het zwarte uiteinde ervan stak boven de aarde uit. Ze keek nog eens goed en zag dat de steen inscripties had. Biran werd ongeduldig en riep Gila opnieuw, maar ze antwoordde hem met een luide stem: 'Vandaag maak ik je hele dag goed! Kom hierheen, zo snel je kunt!'

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.