Netanyahu: Eis van Zweedse minister BZ is absurd

Friday, January 15, 2016 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de eis van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, voor een onderzoek naar - volgens haar - 'buitengerechtelijke executies' van Palestijnse terroristen, 'schandalig, immoreel en onterecht' genoemd.

Wallström had een week geleden het doden van Palestijnse aanvallers als 'executies' en 'ongepaste reacties' op de gebeurtenissen aangeduid en daarom een onderzoek geëist.
Niet alleen in het Zweedse parlement klonk kritiek. De Israëlische ambassadeur in Zweden, Isaäc Bachman, verklaarde dat wie zich alleen op de zelfverdediging van de slachtoffers van terreur richt, de verschrikkingen van de terreur uit het oog verliest. Men moet daarentegen de aanvallers tegenhouden, en diegenen veroordelen die te terreur financieren en ertoe aanzetten.
Woensdag riep de Israëlische regering de Zweedse ambassadeur op het matje om met hem over de controversiële opmerkingen te spreken.

'De mensen verdedigen zich tegen met een mes zwaaiende aanvallers, die slechts één doel voor ogen hebben, namelijk hun slachtoffer dood te steken. Wordt het doden van de moordenaar nu beschouwd als buitengerechtelijke executie?' vroeg premier Netanyahu tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met de buitenlandse pers.
'Waarom geldt San Bernadino [waar twee aanvallers na een grote schietpartij door de politie zijn doodgeschoten] dan niet als buitengerechtelijke terechtstelling? Eist de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken ook een onderzoek in het geval van Parijs, waar een met een mes zwaaiende terrorist werd doodgeschoten, of de Verenigde Staten? Dit is beslist een verkeerde manier. Israël wordt hier op een absurde manier apart gezet,' zei Netanyahu, en eiste dat er een eind komt aan deze binnen de EU algemene duidelijke tendens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.