Israëli's vervoeren Palestijnen naar ziekenhuizen

Thursday, January 14, 2016 |  Redactie Israel Today

Israëli's helpen Palestijnen. In de schaduw van de jongste terreurgolf in Israël, waarin de haat tussen de volken woedt, geven andere mensen een signaal van hoop. Honderden Israëli's rijden met hun eigen auto zieke Palestijnen en hun familieleden vanuit de Palestijnse gebieden naar Israëlische ziekenhuizen.

Amshad Samar en zijn verlamde dochter. Foto: Channel 2 News.

Het is zeven uur ’s ochtends bij de controlepost Barta'a, bij Wadi Ara. Voor vele Palestijnen is deze grensovergang als een poort naar het leven. 'Elke week neem ik mijn dochter twee tot driemaal mee naar het Israëlische ziekenhuis Tel Hashomer of Sha'are Tzedek. Op Sabbat rijd ik met mijn dochter naar Um el Fachem voor fysiotherapie,” vertelde Amshad Samar, wiens dochter lichamelijk verlamd is, op Channel 2 News.
Aan de Israëlische kant van de controlepost wachten twee engelen, Aluma Goren en Yuval Roth. Beide rijden hen naar de Israëlische ziekenhuizen. 'Onderweg praten we over van alles, alleen niet over politiek,' zei Goren. 'Over kinderen, het leven, en het gezin. We helpen elkaar wederzijds.' Amshad meent: 'We zijn geen vrienden, we zijn broers en zussen!'

Op hetzelfde moment, slechts 140 km zuidelijker aan de grensovergang met de Gazastrook, gaat een Palestijnse met haar kinderen de grens over en wordt eveneens door een Israëli in zijn auto opgehaald en naar het Rambamziekenhuis in Haifa gereden. Ditmaal is de vrijwilliger de advocaat Eran Shendar, die vroeger als advocaat bij het Openbaar Ministerie werkte.
'Ik help de Palestijnen om twee redenen,' verklaart Shendar. 'Ik vind dat de Israëlische dialoog te gemakkelijk wordt gegeneraliseerd, en in deze generalisatie wil ik de mensen een sprankje hoop geven. Want het gaat tenslotte om mensen. Deze mensen zijn de armsten van de armsten, en hen willen we bijstaan.'

Shendar, Goren en Roth behoren tot de 400 Israëli's die allen vrijwillig in de organisatie Op weg naar genezing meehelpen. Zij halen bij de checkpoints dagelijks behoeftige passagiers op en rijden hen naar de Israëlische ziekenhuizen. Van de Israëlische autoriteiten en de Israëlische defensie krijgen de Palestijnen de nodige vergunningen om in Israël te worden behandeld. Samen helpen zij in Israël de Palestijnse naaste in nood. Deze hulp leidt tot nauwe banden tussen Joden en Palestijnen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.