BDS-sponsors en EU-regeringen financieren B’Tselem

Wednesday, January 13, 2016 |  Redactie Israel Today

Israëls links-liberale mensenrechtenorganisatie B’Tselem beschikte in drie jaar (2012–2014) over een budget van 7 miljoen euro, waarvan 65 procent door Europese regeringen was gefinancierd. Dat heeft NGO-Monitor bekendgemaakt, die Israëlische niet-overheidsorganisaties observeert en hun financieringsbronnen blootlegt.

B’Tselem is slechts één van de 27 links-liberale bewegingen in het land die Israël vanwege het 'veroveren van de bezette gebieden', in het buitenland in een slecht daglicht plaatsen, en die als geregistreerde verenigingen onderzocht mogen worden. Twee miljoen euro heeft B’Tselem rechtstreeks van buitenlandse regeringen gekregen, en nog eens 2,4 miljoen euro indirect via andere stichtingen in Europa, die zelf giften van Europese regeringen krijgen.

Uit Denemarken en uit de Verenigde Staten hebben christelijke kerken financiële bijdragen aan B’Tselem overgemaakt om Israëls gedrag tegenover de Palestijnse bevolking in Judea en Samaria te volgen. 'Wij zijn trots op de financieringen vanuit het buitenland, waarmee we Israëls onrecht tegenover de Palestijnen aan het licht kunnen brengen,' aldus een commentaar van B’Tselem. 'Deze landen, die ons financieren, behoren tot de beste vrienden van Israël.'

Nog interessanter is het om uit het rapport te vernemen dat de meeste kerkelijke stichtingen die B’Tselem financieel steunen, eveneens in de anti-Israëlische BDS-campagne zijn verwikkeld. Onder hen ook de Deense kerkelijke organisatie, die tot de belangrijkste voorstanders van het labelen door de EU van producten uit Joodse nederzettingen behoort.

Christian Aid wordt gefinancierd door de Britse regering, en ondersteunt B’Tselem en bevordert ook het labelen van producten uit Joodse nederzettingen en steunt organisaties die Israëlische militairen voor de rechter brengt. Een andere kerkelijke organisatie is Trocaire uit Ierland, die oproept tot het verbreken van elke relatie tussen de EU en Israël, en dat B’Tselem financieel steunt tegen Israëls politiek. Twee en een half miljoen euro heeft B’Tselem van private donateurs ontvangen, die net als de andere bewegingen dezelfde politieke agenda tegen Israël hebben.

In Israël klinkt de kritiek op de linkse bewegingen steeds luider. De meerderheid van de Israëlische bevolking duldt geen anti-Israëlisch gedrag van Israëlische bewegingen in het buitenland. Die kritiek moet binnen Israël blijven en zo nodig intern worden opgelost.

Bovendien moet duidelijk worden dat Israëls linkse bewegingen slechts een miniem groepje aan de rand van de Israëlische maatschappij vormen, maar dat ze in het buitenland een veel groter gehoor krijgen. Europese regeringen willen Israël dwingen tot het opdelen van het land en maken daartoe gebruik van de links-liberale bewegingen in Israël. De meerderheid van de Israëlische bevolking is daar tegen en versterkt natuurlijk de huidige regering van Benjamin Netanyahu.
In elke democratische maatschappij behoren linkse kiezers en linkse bewegingen, ook in Israël. Dat is goed en politiek gezond. Maar over de vraag hoever zij Israëls democratische regering in het buitenland mogen bekritiseren, wordt momenteel in het land gedebatteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.