(Geen) concentratiekampen in Jemen

Wednesday, January 13, 2016 |  Redactie Israel Today
In hoeverre heeft grootmoefti Amin Al-Husseini (1893-1974) een aandeel gehad bij de vernietiging van Joden en de zogenaamde Endlösung (definitieve oplossing) ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? De grootmoefti van Jeruzalem was een Arabische nationalist en president van de Hoge Islamitische Raad.

Om het doel te bereiken van een Judenreine moslimstaat in het toenmalige Palestina, volgde hij een tweesporenbeleid. Allereerst probeerde hij door middel van veel islamitische congressen de moslimwereld te verenigen om, zoals hij het verwoordde ‘Jeruzalem als islamitische stad op de kaart te zetten’. Tegelijkertijd deed de moefti vele diplomatieke pogingen om de Joodse immigratie een halt toe te roepen.

Amin Al-Husseini was destijds in de Arabische wereld een sleutelfiguur. Hij gebruikte zijn positie om de Arabische regeringsleiders over te halen Joodse gemeenschappen te discrimineren en indien mogelijk te vernietigen. Hij deed er alles aan om Joden weg te houden uit Palestina. Hij zag de systematische vernietiging van Joden in Europa als een geniaal idee.

In 1936 bracht de grootmoefti van Jeruzalem om die reden een bezoek aan Jemen. We weten dit op grond van betrouwbare bronnen uit die tijd, onder andere van de Jemenitische rabbijn Shalom Saadia Gamliél, die onder Yahya Muhammad Hamid ad-Bin raadgever was voor Joodse aangelegenheden in Jemen. Yahya Muhammad Hamid ad-Bin was van 1904-1948 imam en koning van Jemen.
Vanwege de gevoelige situatie en mogelijke onrust, werd niets losgelaten over het bezoek van Amin Al-Husseini, totdat rabbijn Gamliél zelf alija maakte naar Israël. Hij nam een verslag met zich mee, dat hij zelf had gemaakt van het bezoek van de grootmoefti aan Jemen.

Rabbijn Gamliél beschrijft in dit verslag hoe hij als adviseur van de Jemenitische koning het kwaadaardige plan van de grootmoefti van Jeruzalem tegenwerkte, zodat deze tot zijn schande uiteindelijk Jemen werd uitgezet. Gamliél verklaarde: ‘Ik vertel aan iedereen die hierin is geïnteresseerd, wat de aartsvijand van het volk Israël, Amin Al-Husseini, de speciale gezant van Adolf Hitler, van plan was om te doen.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.