Zweden vindt islamitische terreur gevaarlijker dan Israël

woensdag 13 januari 2016 |  Redactie Israel Today
Voor Israël is de Zweedse regering een van de meest vijandige regeringen. In Israël constateert men dat Zweden geen kans laat liggen om Israël te bekritiseren. Inmiddels heeft Israël in reactie op de Zweedse beschuldigingen besloten, geen Zweedse functionarissen meer toe te laten tot het land.
Maar achter de schermen vraagt Zweden aan Israël, hoe ze in hun eigen land de dreigende islamitische terreur moeten aanpakken.

'”Gang war” [bendeoorlog] en religieus geweld teisteren Zweedse migrantenstad' schreef Elsevier enkele maanden geleden over de Zweedse stad Malmö, waar de politie de alarmbellen luidt vanwege een reeks gewelddadige aanslagen in de stad. Van de ongeveer 300.000 inwoners heeft 41 procent een buitenlandse achtergrond.

Dinsdag viel de Zweedse minister van Buitenlandse zaken Margot Wallström alweer Israël aan, en zei dat men Israël moet aanklagen, omdat het Palestijnen zonder proces terechtstelt. Daarmee doelde zij op de Palestijnse militanten in de straten van Israël, die in de laatste drie maanden 25 Israëli's hebben vermoord.
Dat Israëlische veiligheidstroepen of gewapende voorbijgangers bliksemsnel ingrepen bij deze incidenten, om erger te voorkomen en de aanvaller te neutraliseren, veroordeelt minister Walström als 'terechtstellen'. Bij meer dan 170 aanvallen met messen, vuurwapens en auto's vonden omstreeks honderd Palestijnen de dood bij dit neutraliseren

Achter de schermen zie je echter een totaal ander beeld. Zweden heeft Israël om hulp gevraagd over wat de beste manier is om zich te wapenen voor een oorlog tegen terreur. Daarvoor kwam maandag een Zweedse delegatie van elf hoge veiligheidsfunctionarissen in Israël aan. De groep uit Zweden is lid van de Koninklijke Academie voor Veiligheid.

Uit Israëlische bronnen blijkt dat men in Zweden steeds meer een islamitische terroristische dreiging verwacht, en Zweden wil zich daarop voorbereiden, gebruik makend van Israëls expertise op het gebied van terreur en veiligheid.
Zonder dit officieel te erkennen begrijpen de Zweden het toenemende gevaar van de Arabische vluchtelingendruk in Europa, met name in Zweden, dat procentueel de meeste vluchtelingen opneemt en recent strenge grenscontroles heeft moeten invoeren.

Hoewel de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zich belachelijk maakt met haar onafgebroken kritiek op Israël, begrijpt men in Israël, dat veel autoriteiten en politici in Zweden sterk de neiging hebben tot een nauwere relatie met Israël. De islamitische terreur is immers gevaarlijker dan Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.