Linkse activist Ezra Nawi verraadt Palestijnen aan PA

dinsdag 12 januari 2016 |  Redactie Israel Today
In het Israëlische nieuws heeft in de afgelopen dagen een man veel aandacht getrokken. Het is de extreem-link-liberale activist Ezra Nawi. In het nieuwsprogramma Uvda ('Feit'), op Channel 2 News, zei Nawi dat hij bereid zou zijn eraan mee te werken 'Palestijnen te doden die land aan Joden verkopen'.

De namen van Palestijnen die voornemens waren om hun land aan Joden te verkopen, gaf hij door aan de Palestijnse veiligheidsdiensten. 'In het beste geval worden deze Palestijnen alleen zwaar gemarteld, in het ergste geval worden ze gedood,' pochte hij, gefilmd met een verborgen camera.

De wetten op het eigendom van grond van de Palestijnse Autoriteit zijn oorspronkelijk opgesteld tijdens de Jordaanse bezetting van Judea en Samaria (1948-1967), meldt United with Israel. Ze verbieden Palestijnen de verkoop van land, dat Palestijns eigendom is, aan 'elke man of organisatie met Israëlische nationaliteit, wonend in of handelend namens Israël.'

Volgens verschillende media bronnen, waaronder de New York Times, Ha'aretz en Jerusalem Post, wordt de verkoop van grond aan Joden door de Palestijnen beschouwd als een daad van verraad, omdat het een toekomstige 'Palestijnse Staat' bedreigt en leidt tot 'de verspreiding van morele, politieke en veiligheidscorruptie.'
Palestijnen die land aan Israëli's verkopen kunnen tot de dood worden veroordeeld. Ernstige martelingen maken onderdeel uit van het verhoor door PA-veiligheidstroepen van Arabieren die worden verdacht van de verkoop van grond aan Joden.

Het Uvda (Hebreeuws voor 'Feit') is een initiatief van een groep rechtse activisten die infiltreerden in Ta'ayush, een grassroots vrijwilligersorganisatie, opgericht in het najaar van 2000 door Palestijnen en linkse Israëli's. Een van de activisten maakte een opname van Nawi's opscheppen over hoe hij Arabieren, die van plan zijn om land aan de Joden te verkopen, aangeeft bij de Palestijnse veiligheidstroepen, welbewust zijnde van hun lot nadat ze zijn betrapt. 'Ik geef ze rechtstreeks aan bij de Palestijnse veiligheidsdienst,' pochte Nawi op de video.

De zaak heeft geleid tot verhitte debatten in Israël. De rechtsen in het land zeggen, dat de Joodse activist eindelijk het ware gezicht van de linkse organisaties onder het volk heeft ontmaskerd. Linkse activisten die voortduren spreken over mensenrechten, hebben een duidelijke politieke agenda tegen Israël. Dit wordt onder andere gefinancierd door donaties van de Europese regeringen.

'We constateren dat mensen in het volk het morele kompas verliezen, de Staat Israël verraden en dit allemaal verstoppen achter de bewering dat zij de mensenrechten verdedigen', zei het Israëlische Knessetlid Bezalel Smotrich (Het Joodse Huis). 'Nawi is geen alleenstaand geval. Er gaat een extreme linkse politieke agenda schuil achter de leuze 'mensenrechten'! '

In het geval van Ezra Nawi, die al jaren een bekend en zeer gerespecteerd figuur is in links-liberale kringen, hielden de linksen zich stil, of probeerden om zich van hem te distantiëren. Nog niemand heeft de samenwerking van Nawi met de Palestijnse veiligheidsdienst openlijk bekritiseerd. Intussen is Nawi op het vliegveld van Tel Aviv gearresteerd, toen hij, volgens de Israëlische politie, het land wilde ontvluchten. Een politieonderzoek moet Nawi's criminele gedrag onderzoeken.

Breaking the Silence
In de loop van de gebeurtenissen bleek ook, dat de omstreden beweging Breaking the Silence', die de aandacht vestigt op systematische aanvallen van Israëlische soldaten tegen de Palestijnen, heeft samengewerkt met Ezra Nawi. 'Breaking the Silence belastert Israëlische soldaten in het buitenland,' kritiseerde de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon een paar weken geleden. 'Ze verspreiden hypocrisie en bedrieglijke propaganda tegen soldaten van het Israëlische leger en de Staat Israël, wat deel uitmaakt van het delegitimeren van ons land.'

Onlangs werd Nawi gezien in het Tel Avivse kantoor van Breaking the Silence: Daar had hij geld in ontvangst genomen bij de receptie, zodat fotografen tijdens zijn provocaties in het gebied van Hebron het gedrag van Israëlische soldaten kunnen filmen. Toen de organisatie daarop werd aangesproken, stelde men duidelijk, dan ze niet voor de Stasi [de Oostduitse Geheime Dienst] werken en ook niet op Stasi-methoden zullen reageren. 'Wie zoals vroeger in een dictatuur in de Sovjet-Unie wil leven, alsjeblieft' reageerde de woordvoerder van Breaking the Silence.

In een ander geval hebben 'Rabbijnen voor Mensenrechten' ook samengewerkt met Nawi, maar deze hebben meteen aangegeven dat ze niets hebben geweten over Nawi's criminele gedrag, en dat ze elke samenwerking met hem na de uitzending onmiddellijk zullen staken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.