Sjeik: ‘Je mag geen Joden vermoorden’

woensdag 6 januari 2016 |  Redactie Israel Today
Op een filmpje is te zien dat sjeik Ali Hassan Al-Halabi, een Jordaanse geestelijke, tegen het doden van Joden is. Hij zegt dat het theologisch ontoelaatbaar is om in Palestina Joden te doden. Maar niet alleen dat. Uit zijn antwoorden op een aantal vragen blijkt dat hij de Palestijnse beweringen over de Joden zelf niet gelooft.

Als de Joden echt alle moslims in Palestina zouden willen doden, zou Palestina al zonder Palestijnen zijn. ‘Maar dat is niet het geval,’ zegt Al-Halabi. Het filmpje is op 18 februari opgenomen. Tegen de achtergrond van de huidige terreurgolf wordt het in Israël nu regelmatig vertoond om de islamitische hetze wat tegenwicht te geven.

Kijkers vragen de geestelijke hoe hij over de Joden in Palestina denkt. Al-Halabi: ‘Palestijnen denken dat ze alle Joden in Palestina mogen doden. Maar zou je hem van wie je veiligheid, stroom en water krijgt, wie geld naar je overmaakt en bij wie je werkt, waardoor je te eten hebt, werkelijk willen doden? Nee toch!?’ De meeste kijkers zijn het met hem eens.

Volgens Al-Halabi mag je alleen doden als er een oorlogsverklaring aan vooraf is gegaan. Hij zegt verder: ‘Sjeik Ibn Baz stuurde ooit een brief aan sjeik Ahmad Shaker, tijdens de Britse mandaatperiode in Egypte. Ahmad Shaker had gezegd dat elke Egyptenaar die een Engelsman zou tegenkomen, hem direct zou moeten doden. Sjeik Ibn Baz antwoordde: “Dat is niet toegestaan. De sharia is er om het leven van mensen te beschermen.”’ Maar zou dit ook gelden tegenover Israëlische soldaten? Op die vraag antwoordde Sjeik Al-Halabi: ‘Schiet een gewapende man in Israël elke moslim neer die hij ziet?’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.