De interessante mening van sjeik Omar Salem

dinsdag 5 januari 2016 |  Tsvi Sadan
Olam Katan (Kleine Wereld) is één van de vele kleine religieuze nieuwsbrieven die op vrijdag worden verspreid in de synagogen van Israël. In dit informatieblad zou werkelijk niemand een interview met Yale professor Sjeik Omer Salem verwachten, die Israël vorige week bezocht.

Hij had Israël op 26 december bezocht, waarbij zijn toespraak aan de universiteit van Haifa werd verstoord door een Israëlisch-Arabische student, die het blijkbaar niet kon verdragen dat de sjeik goed over Israël sprak.

Sjeik Salem behaalde een doctoraat aan de (islamitische) Al Azhar Universiteit in Kaïro en heeft recent zijn boek 'The Missing Peace: The Role of Religion in the Arab-Israeli Conflict' gepubliceerd.

Hier zijn enkele fragmenten uit het interview:
'Alles wat ik zeg is gebaseerd op de Koran. Ik was niet vergiftigd door de politieke islam. Er is veel geld geïnvesteerd om de anti-Israëlische stemming aan te wakkeren. Men moet begrijpen dat veel van wat wordt gezegd, politiek is, geen Koran. Iedereen die de Koran volgt zal vriendelijk voor u zijn en zal u [Joden] niet zeggen dat u het land moet verlaten.' Met betrekking tot de ongelovigen, die door moslims worden verafschuwd, maakt Salem onderscheid tussen religieuze en seculiere Joden.
'Er zijn Joodse ongelovigen die spotten met de wetten van Mozes – moge hij rusten in vrede.
Vergeet niet dat jullie het uitverkoren volk zijn. Jullie twijfelen er misschien aan, dat de islam de Joden erkent en respecteert, maar toen de moslims de wereld beheersten waren zij de beschermers van de Joden. Mijn visie is om deze houding weer te in te voeren. Ik wil tot mijn moslimbroeders en -zusters zeggen. Jullie zijn niet de vijanden van de Joden, jullie zijn hun beschermers.'

Helaas hebben de moslims de Jodenhaat van hun christelijke veroveraars geërfd, meent Salem. 'Tweeduizend jaar lang hebben de christenen geleerd dat de Joden Jezus hebben gedood en afstammen van de duivel. De kerken houden tot vandaag vast aan deze ideologie.'

Een zaak die de sjeik irriteert, is de Tempelberg. 'De Joden kunnen vreedzaam bidden op de Tempelberg (maar ze moeten geduld hebben). Zij zullen de Tempelberg krijgen, maar dat moet stapsgewijs gebeuren. De moslims zullen instemmen met het verwijderen van de moskee, maar dat moet van de moslims uitgaan. Wanneer de Joden het proberen, zal er er een vreselijk bloedbad komen. Wanneer dit (het verwijderen van de moskee) gaat gebeuren, is dat een geweldig geschenk van Allah. Hij is degene die de harten van de moslims zal openen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.