Jezus niet langer voorpaginanieuws na bedreigingen

maandag 4 januari 2016 |  David Lazarus
Onlangs meldde ik opwindend nieuws over een reeks Hebreeuwstalige getuigenissen over het geloof in Jezus door Messiaanse Joden op de homepage van het populaire Walla News, een van de grootste mediabedrijven van Israël. Met verdriet moet ik nu melden dat de video-serie over Jezus is geannuleerd, en alle verwijzingen naar Jezus en Messiaanse Joden zijn verwijderd.

Walla had een gedurfd en berekend risico genomen door een Messiaanse campagne uit te zenden die belangstelling in Jezus wekt bij hun zeer vele Israëlische kijkers. We hadden verwacht dat er serieus verzet zou zijn tegen de ongekende promotie van Messiaanse Joden op de Israëlische mainstream media. Eitan Bar, een van de Messiaanse Joden die geïnterviewd waren voor de serie, vertelde ons dat 'Messiaanse Joden in Israël heftige reacties kunnen verwachten. We weten dat er onverzettelijke oppositie zal zijn.' Hij had gelijk.

Volgens Erez Soref, voorzitter van het Israel College of the Bible en één van de initiatiefnemers van het project, is dit wat er gebeurde:
• Walla News kreeg sterke bedreigingen van enkelen binnen de ultraorthodoxe gemeenschap, die zich verenigden en dreigden om het bedrijf te vervolgen vanwege de bekendheid die Walla News gaf aan de naam van Yeshua en aan de Messiaanse Joden.
• Walla News kreeg ook bedreigingen van vertegenwoordigers van de ultraorthodoxie, die dreigden met een consumentenboycot.
• Walla News besloot op vrijdag 25 december om de interviews van de website te verwijderen.

De orthodox-Joodse gemeenschap in Israël was zeer boos over de promotie-video's; zij noemden die: 'Een verrassende stap van een groot Israëlisch mediabedrijf die een belangrijke officiële Israëlische bekrachtiging aan een zendingsorganisatie geeft.'
Anderen noemden de campagne om aandacht te schenken aan Jezus op de Israëlische mainstream media: 'Beschamend gedrag van de internetsite, die de christelijke (sic Messiaanse) sekte een platform geeft om hun plannen uit te voeren, die bedoeld zijn om het jodendom te schaden.'

Reclame maken voor missionaire activiteit (wat in Israël betekent dat Messiaanse Joden of iemand over Jezus predikt) is verboden in Israël. Een regel van de Israeli Broadcasting Association bepaalt, dat reclame niet mag worden uitgezonden als het 'reclame voor missionaire activiteiten of sekten bevat.' Deze wet werd in 1993 aangenomen en geldt alleen voor reclame en sponsoring op radio of televisie. Promotionele campagnes over Jezus op het internet zijn nog steeds legaal.

Avi Alcalay, hoofdredacteur van Walla News, legde in een officiële reactie op de Messiaanse promotie-actie uit: 'Reclame is toegestaan ​​door de wet, en we zijn een liberaal mediabedrijf met het grootste aantal internetgebruikers in Israël. We zullen onze bezoekers altijd de meest uiteenlopende adviezen brengen.'

Dat is mooi gezegd, meneer Alcalay, maar de dreigingen van financiële schade als gevolg van boycots en juridische kosten houden Jezus nog steeds uit de lucht. Soref stelt: 'Net zoals tweeduizend jaar geleden de eerste Messiaanse Joden weigerden te zwijgen over hun Messias, zijn wij niet van plan om ons in te houden, of om de publieke discussie over Yeshua het zwijgen op te leggen, alleen vanwege vervolging.'

Zolang Israëlische mediabedrijven niet bereid of niet in staat zijn om de financiële verliezen, boycots en bedreigingen te verdragen ​​waartoe Messiaans-Joodse promotiecampagnes nog steeds prikkelen, is het onwaarschijnlijk dat Jezus in Messiaanse promotiefilms binnenkort voorpaginanieuws wordt in Israël. Dat blijft zo totdat - zoals wij verwachten - Hij al spoedig op de Olijfberg zal verschijnen. Nu, dat zal echt nieuws zijn!

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.