Religieuze hippies aangeklaagd voor brand in Doema

maandag 4 januari 2016 |  Redactie Israel Today
De Israëlische procureur-generaal heeft aanklachten ingediend tegen twee personen, die verdacht worden van de dodelijke brandstichting op de Palestijnse familie Dawabsche in het Palestijnse dorp Doema, in de buurt van Nablus, vijf maanden geleden.

De 21-jarige Amiram Ben Oliel (foto) en een 17 jarige zijn door de procureur-generaal aangeklaagd wegens moord. Door de brandstichting werden de ouders en de baby van 18 maanden gedood, de vijfjarige Achmed overleefde met ernstige brandwonden en wordt sindsdien behandeld in Israëlische ziekenhuizen.

De Israëlische media spreken over Joodse terroristen, die door de rechtbank niet beter moeten worden behandeld, maar even streng moeten worden gestraft als Palestijnse terroristen.
De schoenafdrukken rond het huis van de familie Dawabsche stemmen volgens de Israëlische politie overeen met de schoenen die in het huis van Amiram zijn gevonden, maakte de politie vandaag bekend.

Verhoormethoden
De advocaten van de verdachte Joden hadden in de afgelopen weken herhaaldelijk kritiek op de Israëlische veiligheidsdienst Shabak voor de martel-achtige verhoormethoden, die hun cliënten drie weken zonder advocaat hebben doorgemaakt. Om deze reden geloven de advocaten niet, dat de bekentenissen van Amiram en de 17-jarige medeplichtige juist zijn, maar dat zij onder druk hebben bekend.

De Israëlische regering en politici hebben deze kritiek verworpen en verklaard, dat de veiligheidsdienst zich aan strenge wetten houdt. Als laatste maakt de veiligheidsdienst zelfs een standpunt bekend, en verwierp alle beschuldigingen van de advocaten als leugens. Het is waar dat de veiligheidsdienst Joodse extremisten nu harder aanpakt, maar deze kreeg daarvoor de toestemming van de overheid, omdat alleen op deze manier vooruitgang wordt bereikt bij het onderzoek.

In de afgelopen maanden werd Israël herhaaldelijke bekritiseerd dat het onvoldoende zou doen om de brandstichting in Doema op te lossen, en minder deed als Joodse extremisten steeds weer Palestijnse huizen, moskeeën en kerken aanvallen.

Halacha-Staat
In de aanklacht staat beschreven wat de Israëlische maatschappij misschien niet wil horen of serieus wil nemen: in Israël is een extreem gevaarlijke groep actief, die de Staat Israël omver wil werpen en in plaats daarvan een Halacha-Staat onder een koning wil oprichten. [Halacha is de Joodse religieuze wetgeving].
Daarvoor moeten alle heidenen, christenen en moslims uit Israël worden verdreven en hun heilige plaatsen worden vernietigd. Dat is hun goddelijke gebod.

De twee aangeklaagde Joden behoren tot de groep, die in Israël 'Heuveltopjeugd' (Noar Geva'ot) wordt genoemd, en die zelfs binnen de zionistische Pioniersbeweging als gevaarlijke buitenstaanders worden gezien. Daarbij zou het gaan om een paar honderd jongeren, die momenteel meer bakkeleien met de Israëlische soldaten dan de bodem bewerken in het heuvelland.

Op de Israëlische radio werd het onderwerp vandaag uitvoerig behandeld, waarbij meerdere journalisten en pioniers aan het woord kwamen. Het gaat om jongeren van 16 tot 22 jaar, die in tenten of caravans op lege rotsheuvels leven en niet onder religieus of politiek gezag staan. Het zijn een soort religieuze hippies, die hun eigen wetten hebben en voor de Messiaanse tijd strijden.
In hun ogen is de Staat Israël niet rechtsgeldig, omdat deze zich niet aan de Joodse Halacha-wetten houdt. Ze zijn bereid hiervoor te strijden en de dood in te gaan, want alleen zo wordt naar hun mening de komst van de Messias bespoedigd. De inlichtingendienst Shabak (of Shin Bet) heeft een codex (wetboek) van deze randgroep in handen, waarin staat geschreven dat ze voor een koninkrijk in Israël strijden.

De grote meerderheid in Israël heeft geen begrip voor deze randgroep, en geeft de overheid volledige steun om er een einde aan te maken. Deze groep schaadt immers niet alleen het imago van Israël, maar vormt ook een groot gevaar voor het volk Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.