Zending in Israël – deel 3

vrijdag 1 januari 2016 |  David Lazarus
Christelijke zendingsgenootschappen hebben meer dan tweehonderd jaar lang actief geprobeerd in Israël Joden tot Christus te bekeren, zonder veel resultaat. Maar toen in 1970 de Messiaans-Joodse beweging opkwam en er in het hele land Messiaanse synagoges en gemeentes werden gesticht, kwamen er meer Joden tot geloof in Jeshua (Jezus) – en begon men in Israël nerveus te worden.

De regering vaardigde daarom twee wetten uit om de zendingsactiviteiten in Israël aan banden te leggen. Een van die wetten was een verbod op ‘het aanbieden van materiële verlokkingen met de bedoeling iemand van religie te doen veranderen’. De andere wet verbood mensen om ‘met een minderjarige (onder de 18 jaar) over een verandering van religie te spreken zonder de toestemming van de ouders’.

Maar deze wetten bleken niet afdoende te zijn, en men was niet in staat de groei van de Messiaans-Joodse beweging tegen te houden. Rond 1990 was het aantal Israëlische Joden dat tot geloof in Yeshua kwam zo drastisch toegenomen, dat het ultra-orthodoxe Knessetlid Moshe Gafni (Shasspartij) een paar strenge wetten ontwierp waarmee de stroom Joden, die tot geloof in Christus kwam, echt kon worden ingedamd.

Israëlische Messiaans-Joodse en christelijke leiders reageerden daarop met het vormen van het Messiaans Actie Comité (MAC), een groep die zich inzet voor het uitoefenen van ‘opzettelijke, voortdurende en intensieve pressie’ op Israëlische wetgevers, politici en anderen die zich inzetten voor het welzijn van Israël, om zodoende elke verdere antimissionaire wetgeving te voorkomen.
Heel wat internationale christelijke organisaties hielpen de Messiaanse Joden in hun gevecht voor het recht om het evangelie te prediken aan Joden in Israël. Amerikaanse evangelische christenen maakten samen met ‘Jews for Jesus’ hun ongenoegen bekend bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat de nieuwe antimissionaire wet in directe tegenspraak was met de ‘International Religious Freedoms Act’ die het Congres kort tevoren nog had goedgekeurd.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.