Joden zonder kompas

Thursday, December 31, 2015 |  Ludwig Schneider
Antisemieten of antizionisten zetten hun mening vaak kracht bij met het argument dat er ook antisemitische en antizionistische Joden bestaan. Dat klopt, Joodse zelfhaat bestond al in het verre verleden en zal wel altijd blijven bestaan.

De familie van Karl Marx was lid van de Joodse gemeente in Zaltbommel, evenals de familie Philips.

Verstoken van iedere vorm van objectiviteit, hoor je soms een typische antizionist (lees antisemiet) zeggen: ‘Maar veel Joden zeggen toch zelf dat ze tegen het zionisme zijn?’ Zij denken zich te kunnen verschuilen achter afvallige Israëli’s om hun eigen vijandigheid tegenover Israël te verbergen. Op dezelfde manier konden de aanklagers van Jezus zich verschuilen achter de afvallige discipel Judas ‘...hij had als zijn beste vriend immers ook zijn bedenkingen tegen de rabbi uit Nazaret?’

Joodse zelfhaat trekt een jammerlijk spoor door de hele Joodse geschiedenis, want zodra een Jood zijn religie als een geloof beschouwt dat vergelijkbaar is met andere religies, is bij hem de assimilatie eigenlijk al begonnen. Hij ziet Israël dan niet meer als het uitverkoren volk (Deuteronomium 7: 6). Zo iemand gaat gebukt onder het Jood-zijn, en verzucht: ‘Die uitverkiezing heeft ons Joden tot nog toe alleen maar ellende gebracht.’ En zo begint hij zijn eigen Joodse identiteit te haten.

In feite haat men slechts wat men vreest. Zulke Joden zijn bang voor de consequenties die de uitverkiezing met zich meebrengt. Daarom ontdoen ze zich in de eerste plaats van de Bijbelse geboden, en moeten zij tot hun schande ontdekken, dat niet zij de geboden en inzettingen vasthielden, maar dat het precies andersom was: de geboden hielden hen vast.

Geassimileerde Joden zijn vindingrijk in het verbergen van hun Joodse identiteit. Al in het oude Griekenland en Rome waren er ‘Joden zonder kompas’. Joodse mannen lieten zich bijvoorbeeld opereren om een nieuwe voorhuid te laten aanbrengen (I Makkabeeën 1:15). Alleen maar om niet als Jood te worden herkend.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.