VS bespioneert zijn vrienden niet – behalve Netanyahu

Wednesday, December 30, 2015 |  Redactie Israel Today
Ondanks een belofte, om bondgenoten niet meer af te luisteren, heeft de Amerikaanse president Obama zijn National Security Agency (NSA) opdracht gegeven om tijdens de nucleaire onderhandelingen met Iran de telefoongesprekken van de Israëlische regeringsleider Netanyahu af te luisteren.

'Dit is noodzakelijk om redenen van veiligheid', benadrukte een hoge Amerikaanse functionaris tegenover de krant Wall Street Journal, die de spionage onthulde.
Dit gebeurde twee jaar nadat Obama officieel aan de wereld had meegedeeld (na de sensationele onthullingen van de oud-NSA-medewerker Edward Snowden), dat hij bondgenoten en bevriende staatshoofden niet meer zou afluisteren en bespioneren.

'Als dat waar is, dan moeten we daartegen protesteren,' zei de Israëlische minister voor Inlichtingen, Atoomenergie en Verkeer, Israel Katz, voor de radio. 'Wij bespioneren de Verenigde Staten niet, en dat verwachten we van onze goede vriend evenzo.' Verschillende ministers hebben dit bevestigd, waaronder de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin: 'Sinds de Jonathan Pollard-affaire spioneert Israël niet langer in de Verenigde Staten en datzelfde verwachten we ook van de Amerikanen.'
De krant Ynet citeerde een hoge ambtenaar van de Israëlische inlichtingendienst, die benadrukte dat dit legitiem is, maar dat Obama de politieke activiteiten van Netanyahu in de VS al jarenlang bespioneerde.

In het geval van Jeruzalem maakte Obama een uitzondering, en drong erop aan om meer te weten te komen over de inspanningen van Netanyahu om de controversiële nucleaire overeenkomst met Iran te dwarsbomen. Washington vreesde dat de Israëlische regering onder Netanyahu de onderhandelingen met Iran zou torpederen.

Om deze reden werden naast Netanyahu ook andere Israëli's, die zich samen met Amerikaanse senatoren inspanden tegen Obama's afspraken met Iran, afgeluisterd door de NSA. De Amerikaanse krant meldde dat daarom talrijke ontmoetingen tussen Netanyahu en zijn adviseurs werden afgeluisterd, wat Washington zeer irriteerde.
De Amerikaanse spionage in het Jeruzalemse regeringsbureau liet de Amerikanen in Washington begrijpen, hoe ver Jeruzalem en Washington van elkaar stonden inzake het Midden-Oostenbeleid en wat Netanyahu denkt van Obama. Dit leidde uiteindelijk mede tot de diepe kloof in de betrekkingen tussen Obama en Netanyahu.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.