Achttien maanden gevangenis voor Ehud Olmert

Tuesday, December 29, 2015 |  Redactie Israel Today

Voor het eerst in de geschiedenis van de staat Israël wordt een Israëlische voormalige premier tot een gevangenisstraf veroordeeld. Op 15 februari 2016 begint Ehud Olmert aan zijn 18 maanden durende gevangenisstraf wegens corruptie in de tijd dat hij burgemeester van Jeruzalem was.

Dinsdagochtend sprak het Hooggerechtshof in Jeruzalem het vonnis uit in de beroepszaak van Israëls vroegere regeringsleider Ehud Olmert, die in mei 2014 door de arrondissementsrechtbank in Tel Aviv tot zes jaar gevangenis was veroordeeld wegens omkoping.
Destijds veroordeelde de rechtbank in totaal zeven personen, waaronder Olmert en Jeruzalems vroegere orthodoxe burgemeester Uri Lupolianski. Zij waren allen betrokken bij het corruptieschandaal bij de bouw van het omstreden Holyland-gebouwencomplex in Jeruzalem.

De vijf rechters van het Hooggerechtshof hebben Olmerts beroep slechts gedeeltelijk gehonoreerd en daarom zijn straf van zes jaar verminderd tot anderhalf jaar. Het vonnis werd voorgelezen door Opperrechter Salim Joubran, een Arabische christen, die sinds 2003 rechter is in het Hooggerechtshof in Jeruzalem.

De Israëlische media beschreven het vonnis als een drama, hoewel Olmerts gevangenisstraf werd verkort. Bovendien werd er ook gesproken over het feit dat in de Joodse Staat Israël een Arabische rechter een Joodse oud-premier tot een gevangenisstraf veroordeelt. Dit tegen de achtergrond van de toenemende kritiek uit het buitenland dat 'Israël een apartheidsstaat zou zijn.'

'Het is een pak van mijn hart, want op de hoofdaanklacht werd ik vrijgesproken,' zei Olmert nadat het oordeel was uitgesproken. Hoewel het Hooggerechtshof Olmert vrijsprak voor omkoping voor bedragen ter hoogte van ₪ 500.000 (circa € 120.000), werd hij niettemin schuldig bevonden aan de overige corruptiezaken.

Corruptie is in Israël tot een nationale plaag geworden, vooral in de bestuurlijke top. Maar anderzijds kan men zien dat het Israëlische rechtsstelsel geen uitzonderingen maakt, niet bij een vroegere regeringsleider, en niet bij president Moshe Katzav, die al in de gevangenis zit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.