De ‘beker van bedwelming’ is geen grap

Monday, December 28, 2015 |  Aviel Schneider
Wie begrippen als religieuze oorlog, Derde Wereldoorlog, eindtijd, bouw van de Derde Tempel, of Gog en Magog in de mond neemt, wordt al gauw bestempeld als een religieuze gek. En zeker in de politiek zijn apocalyptische scenario’s, vooral als ze ontleend zijn aan de Bijbel, taboe. De Europese politiek loopt daarin voorop.

Dat geldt niet voor de Israëlische en Arabische media. Hier wordt het gevaar van eindtijdscenario’s wel degelijk onderkend. Tegen de achtergrond van de huidige terreurgolf in Israël, waarbij de Al-Aqsamoskee centraal staat, hoor je via zowel Joods-orthodoxe als seculiere media voortdurend debatten over Bijbelse thema’s en profetieën. Ook op Arabische zenders als Al Jazeera spreken zowel religieuze als seculiere commentatoren over de mogelijkheid van het uitbreken van een godsdienstoorlog, en heel vaak wordt daarbij de Koran geciteerd.

De Israëlische nieuwssite NRG publiceerde een open brief van rabbijn Shlomo Aviner waarin hij schrijft: ‘Ik verzeker jullie dat de Messias dit jaar niet zal komen!’ Zijn boodchap was, dat niemand van ons weet wanneer de Messias zal komen, maar dat we Hem ondanks dat elke dag moeten verwachten. De rabbijn wil de geruchten ontzenuwen, die worden verspreid over een zeer spoedige komst van de Messias.
Op orthodoxe websites discussiëren rabbijnen en Thorageleerden nu over de komst van de Messias; zij voorzien een verschrikkelijke oorlog. Zij spreken allemaal over Gog en Magog. Miljoenen Joden zouden in deze oorlog gedood worden. Maar niemand spreekt zich uit over het moment waarop de Messias komt.

Israëlische politici, tot en met de president, rabbijnen, publicisten en journalisten waarschuwen allemaal voor een grote, verschrikkelijke oorlog. Zo sprak premier Benjamin Netanyahu de afgelopen weken herhaaldelijk over de doelstelling die achter de golf van terreur schuilgaat, namelijk de vernietiging van het Joodse volk. Netanyahu: ‘De Palestijnen proberen Israël in een religieuze oorlog te betrekken, die niemand van ons wil.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.