Shabak pakt 'Joodse terreur' keihard aan na 'Doema'

zondag 27 december 2015 |  Tsvi Sadan
'Joodse terreur' is hard op weg om een factor te worden bij het sociale conflict dat de kloof in Israël dreigt te vergroten. Het lijkt erop, dat de Israëlische inlichtingendienst gebruik heeft gemaakt van marteling van Joodse verdachten, waartegen protesten kwamen.

Israëli's demonstreren met borden 'Een Jood martelt een Jood niet' en 'Joden houden van Joden'. (Foto: Flash90).

De brandstichting in het huis van de Palestijnse familie Dawabsha in het Palestijnse dorp Doema in juli, waardoor drie gezinsleden overleden, moet het moment zijn geweest waarop de Israëlische regering de Israel Security Agency (Shin Bet of Shabak) de bevoegdheid gaf om de Joodse verdachten van deze moord te behandelen als volslagen terroristen. Dit betekende, dat het opschorten van rechtsbijstand en marteling, dat tot nu toe gereserveerd was voor Palestijnse terroristen, gebruikt kan worden om informatie te verkrijgen van Joden, die tot op dat moment als criminelen werden beschouwd.

Een paar weken geleden begonnen er geruchten over marteling door te sijpelen. Die leidden in eerste instantie tot bezorgdheid bij de advocaten van de verdachten, maar het duurde niet lang voordat een groeiend aantal mensen tegen deze – in hun ogen onvoorstelbare – handelwijze gingen protesteren. Groepen mensen met borden met de tekst 'Een Jood martelt een Jood niet' blokkeerden wegen en demonstreerden tegenover de gebouwen van Shabak.

De prominente rabbijn Daniel Stavsky, die lid is van het 'ontluikende Sanhedrin' - een poging om deze oude instelling te doen herleven – beschuldigde op de vastendag 10 Tevet (22 december) de Shabak met niets minder dan de enscenering van de brandstichting in Doema.

'De Joodse afdeling van Shabak,' verklaarde hij, 'werkt als een fascistische organisatie, die het beleid van de Europese Unie, de Verenigde Naties, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de rest van de nieuwe wereldorde organisaties uitvoert, samen met hun ja-knikkers en agenten binnen het Israëlische politieke systeem.'

De ophitsende woorden van Stavsky bleven niet onopgemerkt. In een poging om dit duistere tij te keren, publiceerde Shabak een bruiloftsvideo, waarin Joodse pioniers dansen, zwaaiend met messen en geweren. Een schokkende scène hierin was het steken in een foto van de 18 maanden oude Ali Dawabsha, die in de genoemde brandstichting overleed.

Het was geen toeval, dat geen ander dan Stavsky de rabbijn was die het echtpaar in de bruiloftsvideo trouwde. Deze video, die donderdag voor het eerst werd uitgezonden door Channel 10, leidde ertoe dat rechtse politici en rabbijnen deze cultuur van haat onomwonden veroordeelden.

De Israëlische opperrabbijn David Lau heeft gezegd, dat de meeste Israëlische rabbijnen denken dat 'dit verschrikkelijke zich vereenzelvigen met moord op alle manieren moet worden veroordeeld. Zulk gedrag is niet Joods.' De leider van de partij Het Joodse Huis, Naftali Bennett, heeft gezegd 'Terreur is terreur en het moet slagvaardig worden aangepakt'.

Maar deze aanklachten lijken de demonische geesten, losgelaten door 'Joodse terreur', niet terug in de fles te krijgen. Zoals zoveel andere zaken lijkt deze te worden gebruikt om de reeds gespannen relatie tussen links en rechts nog meer te verslechteren. Na de 'bruiloft van haat' doen nu linkse extremisten hun best om het gehele nationaal-religieuze kamp en politiek rechts te stigmatiseren.

Mossi Raz van de ultralinkse Meretzpartij is net zo opzwepend als Stavsky, wanneer hij op zijn Facebookpagina zegt, dat 'de regering van Israël deze mensen [de pioniers] bewapent' en 'hen toestaat illegale nederzettingen te bouwen'.
Het voormalige knessetlid Avraham Burg, die ervan droomt in een niet-Joods democratisch Israël te wonen, roept nu openlijk op tot een 'niet-gewelddadige ondemocratische revolutie die een einde zal maken aan de regering van politiek rechts.'

Je kunt alleen maar bidden dat de leiders van Israël een manier vinden om de geest weer in de fles te krijgen, voordat deze ons allemaal verslindt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.