Video van de dag: Avshalom Grot of Stalactietengrot

Sunday, December 27, 2015 |  Redactie Israel Today, Lev Tsimbler, Israel in photos
De Avshalom Grot, ook Soreq Grot of Stalactietengrot genoemd, is een 5.000 m2 grote grot niet ver van Bet Shemesh. Hij werd in 1968 ontdekt als gevolg van een (reguliere) explosie in de Hartuv steengroeve.

Als gevolg van deze explosie kwam een kleine opening vrij, die toegang gaf tot een wondere wereld die diep in de aarde verborgen was voor de ogen van alle levende wezens. De grot mag alleen door groepen onder leiding van een gids worden bezichtigd.

In vergelijking met andere grotten is hij niet zo groot, de grootste lengte is 91 meter, de grootste breedte 80 meter en de maximale hoogte 15 meter. Bezichtiging van de groot kost 40 tot 60 minuten. Wat de grot uniek maakt is dat hij zoveel verschillende soorten stalactieten telt.

De luchttemperatuur in de grot is constant het hele jaar door 22º C en de vochtigheid is 92 tot 100%. Door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met licht kunnen schimmels ontstaan; om dit te voorkomen mag je de stalactieten niet aanraken en is er niet meer licht dan nodig; flitsen is niet toegestaan.

De druipsteengrot is gewijd aan de nagedachtenis van Avshalom Shoham, die ernstig gewond raakte tijdens zijn legerdienst in de elite-eenheid Sayeret Shaked, en na drie jaar, in 1974, overleed. Als zinvolle manier om zijn herinnering te bestendigen hebben zijn familie en vrienden de Israel Natuur en Parken Autoriteit geholpen de grot gereed te maken voor openstelling voor het publiek.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.