Verboden oliehandel tussen Turkije en IS-kalifaat

Wednesday, December 23, 2015 |  Redactie Israel Today

In Israël vraagt men zich al enige tijd af, waarom Turkije en het Kalifaat (IS) in Syrië en Irak betrekkelijk goed met elkaar overweg kunnen. Radicale islamisten uit Europa en zelfs uit Israël reizen via Turkije naar de oorlog in Syrië. Turkije weigert het islamitische kalifaat samen met Rusland te bestrijden.

Wat verbindt de IS-jihadisten en de Turkse president Erdogan? Enkele weken geleden, nadat de Turkse luchtdoelartillerie een Russisch gevechtsvliegtuig had neergeschoten, maakte de Russische president Poetin zich daar kwaad over, waarbij hij tussen de regels door bekend maakte dat Turkije olie inkoopt van de IS-jihadisten.
In Moskou heeft het Russische Ministerie van Veiligheid satellietopnames vrijgegeven en drie smokkelroutes bekendgemaakt, waarlangs de jihadisten de olie uit het kalifaat naar Turkije transporteren. Rusland beschuldigt Erdogan en zijn familie ervan dat zij achter de verboden oliehandel met de jihadisten zitten.

Nu heeft het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zakken een onderzoek verricht, waaruit blijkt dat Turkije een van de klanten van het kalifaat is. Dat schreef de Noorse krant Klassekampen onlangs. Volgens hen bevestigt het rapport van het Noorse adviesbureau voor olie en gas Rystad Energy dat Turkije de olie voor een zeer lage prijs van de islamitische terroristen inkoopt, tussen 25 en 45 dollar per barrel. En dat terwijl de olieprijs op de zwarte markt volgens het rapport tussen 35 en 55 dollar ligt.
Ook blijkt uit het rapport dat de olieverkoop op de zwarte markt in het Midden-Oosten floreert en zich vast geworteld heeft. Reeds ten tijde van Saddam Hoessein in de jaren ’90, toen Irak onder westerse sancties lag, smokkelden Iraakse officieren olie over de grens naar het buitenland.

In de strijd tegen het kalifaat en zijn jihadisten werken Jeruzalem en Moskou in Syrië samen. Achter de plotselinge verzoeningspogingen tussen Israël en Turkije zit volgens Israël mogelijk Russische druk. Aangezien Turkije het met Rusland aan de stok heeft en niets tegen het radicale kalifaat onderneemt, en ook Israël met Rusland tegen de islamitische terreur strijdt, oefent Moskou druk uit op Ankara om het met Jeruzalem eens te worden en onder meer gas van Israël te kopen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.