'Gay' Knessetlid vervangt rokkenjager minister Shalom

Monday, December 21, 2015 |  Redactie Israel Today
Minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Silvan Shalom is op 20 december afgetreden als minister en Knessetlid, nadat hij door elf vrouwen werd beschuldigd van seksueel lastigvallen. Ook in het verleden waren er klachten over zijn gedrag.

Shalom (1958) is een veteraan van de regeringspartij Likoed, die na een start als journalist tal van overheidsfuncties bekleedde, als directeur-generaal van het ministerie van Energie, directeur van de elektriciteitsmaatschappij, Knessetlid en minister in diverse regeringen. Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Hij wordt als Knessetlid opgevolgd door Amir Ohana (foto), nummer 32 op de lijst van Likoed, die enthousiast de lege plaats in de Knesset opvult. Hij vertelde aan Channel 2 News, dat hij wist dat hij een kans zou krijgen om in de huidige regering te dienen. Ohana is de leider van het 'Gay Forum' van de Likoedpartij, en is een uitgesproken pleitbezorger voor de LGBT-rechten in Israël. Hij woont met zijn partner in Tel Aviv, met hun tweeling (met dank aan een draagmoeder).

Velen vinden het paradoxaal dat Ohana tegen een tweestatenoplossing met de Palestijnen is. In 2014 zei hij in een interview, dat 'wat er gebeurt in Judea en Samaria is niet een bezetting maar een bevrijding (…) Judea en Samaria zijn meer Israël dan Tel Aviv en Herzlia'.

Ohana verwerpt de schijnbare tegenstrijdigheid, en benadrukt dat het goed mogelijk is om rechts en homoseksueel te zijn. De reserve officier bij de IDF en voormalig Shin Bet agent zei, dat degenen die denken dat rechts geen oog heeft voor de LGBT-gemeenschap, het helemaal mis hebben.

Ohana legde uit, dat rechts een complexer beeld ziet. 'Het houdt er rekening mee, dat voordat wordt gewerkt aan zaken betreffende de kwaliteit van leven, eerst mogelijke bedreigingen van het leven van anderen moeten worden uitgeschakeld.' Vandaar de schijnbaar overdreven aandacht voor nationale veiligheid.

Wie Silvan Shalom gaat opvolgen als minister van Binnenlandse Zaken is nog niet bekend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.