Christen in dienst van de islamitische zaak

Monday, December 21, 2015 |  Tsvi Sadan
Zoals de meeste Arabische Knessetleden, erkent Basel Ghattas de Israëlische staat niet. Hij doet er alles aan om aandacht te vragen voor zijn politieke idealen, die vrijwel geheel in overeenstemming zijn met die van de Palestijnse Autoriteit. Zijn bezoek aan het Tempelplein heeft dan ook niets met religie van doen, maar met de Palestijnse zaak.

Ghattas werd onlangs door buitenlandse journalisten ondervraagd over zijn christelijke achtergrond en de mogelijke invloed daarvan op zijn politieke mening. Op de vraag waarom hij als christen het Tempelplein bezocht, antwoordde Ghattas, dat die actie niets te maken heeft met religie, maar met de ‘Israëlische bezetting en hegemonie’.

Het Tempelplein, in het bijzonder de Al-Aqsamoskee, is volgens Ghattas ‘een symbool dat het Palestijnse volk toebehoort.’ Hoewel hij Israëlisch staatsburger is, schaart Ghattas zich trouw achter de Palestijnse opvatting dat de Joden geen geschiedenis hebben in het land Israël.

Ghattas werd ook gevraagd of hij als lid van een christelijke minderheid in Israël op de een of andere manier angst bespeurt onder christenen. Hij antwoordde ontwijkend, en zei dat Israël telkens een vergelijking trekt met de vervolging van christenen in Syrië en de minderheden in Israël. In die vergelijking is Israël natuurlijk het veiligste land in de regio. ‘Maar dat is absoluut niet waar’, beweerde Ghattas. ‘Palestijnse christenen (hiermee bedoelde hij Israëlische staatsburgers) worden niet beter behandeld dan moslims.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.