Israël doodt aartsterrorist, vrijgelaten bij gevangenenruil

zondag 20 december 2015 |  Redactie Israel Today
Israëlische en Arabische media hebben zondag bevestigd, dat de aartsterrorist Samir Kuntar zaterdagavond in een (waarschijnlijk Israëlische) luchtaanval nabij Damascus werd gedood. In antwoord hierop heeft Hezbollah enkele uren later vanuit Libanon drie of meer raketten afgevuurd op noordelijk Israël, die op open terrein vielen en waardoor niemand werd gewond.

Kuntar was in 2008 bij een uitwisseling van gevangenen met Hezbollah vrijgelaten. Israël had volgens berichten al eerder dit jaar Kuntar beschoten, maar slaagde er niet in hem te doden. Hij stond sinds zijn vrijlating bovenaan Israëls lijst van gezochte personen.

Kuntar was in 1979 opgepakt en gevangen gezet, nadat hij een terroristische infiltratieteam uit Libanon leidde. In de Israëlische kustplaats Nahariya doodde hij een politieman, waarna hij Danny Haran en zijn dochtertje van vier, Einat, naar het strand sleepte en op brute wijze doodde.

Smadar Haran wist zich in haar huis te verbergen voor Kuntar en zijn doodseskader, maar smoorde per ongeluk hun andere kind, hun tweejarige dochter Yael, in een poging om haar huilen te stoppen.

Er kwamen in 2008 felle protesten tegen de vrijlating van Kuntar in de gevangenenruil, en de heldenontvangst die hij kreeg bij zijn terugkeer naar Libanon heeft de woede in Israël nog aangewakkerd. In die tijd zei de toenmalige president Shimon Peres, dat Kuntar noch vergeven noch vergeten zou worden, en een niet nader genoemde Defensie-functionaris beloofde dat uiteindelijk gerechtigheid zou worden gedaan aan de verstokte terrorist.

Smarar Haran zei tegen de Israëlische media, dat een regeringsfunctionaris haar om 4 uur in de nacht opbelde om haar te laten weten, dat eindelijk 'historische gerechtigheid' was gedaan aan de man die haar gezin had verwoest.

De aanval werd door de Israëlische regering en militaire functionarissen geprezen, hoewel niemand de Israëlische betrokkenheid wilde bevestigen. Ook de Syrische rebellenlegers prezen de eliminatie van Kuntar, en ze bedankten meteen Israël.
'Dank u Israël,' schreef het lid van de Syrische oppositie Omar Alzoubi-Daraa op Twitter. 'Terrorist Samir Kuntar en andere terroristische Hezbollah leiders zijn gedood door Israëlische invallen. Wat een prachtige job '.
Hezbollah, waarvoor Kuntar de afgelopen jaren werkte, rouwde om zijn dood en verheerlijkte hem als een 'martelaar'.

Een interessant aspect van de aanval tegen Kuntar is dat Hezbollah verbonden is met het Syrische regime, dat verbonden is met Rusland. Vanwege de zware Russische militaire aanwezigheid in Syrië, moet Israël elke luchtaanval met Moskou coördineren. Dat betekent dat de Russen toestemming moeten hebben gegeven voor het elimineren van Kuntar, hoewel hij tot een verbonden strijdmacht behoorde.

En zo denkt zijn voormalige echtgenote over Samir Kuntars dood...

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.