Gaat een nieuwe religieuze elite het volk leiden?

Friday, December 18, 2015 |  Aviel Schneider

Steeds meer religieuze Joden veroveren leidersposities in de Israëlische veiligheidsdiensten, wat men in Israël als een ommekeer in de topleiding ziet. Drie belangrijke leiders zijn hooggekwalificeerde kandidaten die door Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu zijn aangesteld.

Het zijn de nieuwe chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, Yossi Cohen (54, zie foto), de nieuwe politiechef Ronny Elshich (53) en de chef van de veiligheidsdienst Shin Bet, Yoram Cohen (55). Ze komen alle drie uit religieuze families en zijn afgestudeerd aan yeshivascholen.

De nieuwe Mossadleider Yossi Cohen diende op het laatst als veiligheidsadviseur van Netanyahu. Deze carrière begon echter meer dan 30 jaar geleden bij de Mossad. Hij spreekt vloeiend vier talen: Hebreeuws, Engels, Frans en Arabisch. Zijn collega’s noemen Cohen het Model, vanwege zijn maatkleding en gepoetste schoenen. Maar de Israëlische James Bond heeft een opmerkelijke carrière achter de rug.

In het land veroorzaakt dit een verhit debat tussen links en rechts. Functies die vroeger in handen van socialistische en niet-religieuze Joden waren, worden de laatste jaren steeds vaker door religieuze Joden bezet.
Dat reflecteert in zekere zin de omslag in de Israëlische maatschappij, die de afgelopen twee decennia meer naar rechts bewoog, onder andere door het mislukken van de Oslo-akkoorden. Israëli's zien in dat verzoening met de Palestijnen in dit tijdperk niet mogelijk is.
Deze teleurstelling maant tot het begrip dat er achter het politieke conflict met de Palestijnen over het land Israël een diepere achtergrond verborgen zit. Alle drie genoemde leiders begrijpen de religieuze kern van het Israëlisch-Palestijnse conflict en hebben dit ook in hun toespraken in diplomatieke bewoordingen toegegeven.

Over de ommekeer in het volk Israël zijn de laatste tijd diverse boeken verschenen die spreken over de verandering in de elite van het volk. Een daarvan is het nieuwe boek van de militaire historicus Yoaz Hendel. Zoals men vroeger over een 'linkse elite' in het volk sprak, zo heeft men het tegenwoordig over een 'religieuze elite' in het land. Meer daarover in het komende nummer van het blad Israel Today.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.