Exploitatie-overeenkomst gasveld Leviathan ondertekend

vrijdag 18 december 2015 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu, die sinds 1 november ook de post van Economische Zaken waarneemt sinds Aryeh Deri ontslag nam wegens onenigheid over het gaswinningplan, heeft donderdag een overeenkomst over het gebruik van de aardgasreserves ondertekend.

De gasreserves, het Leviathan-veld, werden vijf jaar gevonden voor de Israëlische Middellandse Zeekust. De exploitatie-opdracht gaat naar het Amerikaanse bedrijf Noble Energy en de Israëlische Delek Groep.

Met de ondertekening is een maandenlange strijd tussen regeringsfunctionarissen bijgelegd. Liberale Knesset-leden en milieuactivisten hadden krachtig geprotesteerd. Is kritiek geleverd. Die kritiek betrof onder meer het monopolie op de markt en het in de toekomst betrekken van buitenlandse bedrijven bij de Israëlische energiemarkt.

'De inwoners van Israël zullen 60 procent van de winst uit de productie van aardgas ontvangen', beloofde de minister van Energie Yuval Steinitz. Netanyahu had vooraf verklaard, dat aardgas een geschenk van God is en is een relatief goedkope bron van energie zou vormen. Maar we moeten ook het aspect veiligheid in overweging nemen. Als een energiecentrale onder vuur komt, moeten nog andere energiebronnen beschikbaar zijn.Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.