Iran testte ballistische raket ondanks atoomverdrag

donderdag 17 december 2015 |  Redactie Israel Today

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) heeft gisteren zijn inspectie-onderzoeken naar het Iraanse nucleaire gevaar officieel afgesloten. Deze beslissing behoort mede tot de voorwaarden tussen de VN-vetomachten en Duitsland in het kader van de nucleaire overeenkomst met Iran.

In Israël was men verontwaardigd over deze beslissing, want Iran blijkt heel openlijk zijn pogingen niet op te geven om zich met ballistische raketten te bewapenen. De IAEA is een bijzondere organisatie van de Verenigde Naties, die regelmatig aan de VN-Veiligheidsraad moet rapporteren wanneer zij een atoomrisico in een van de landen als internationale bedreiging ziet.

'De jongste beslissing van de IAEA om het onderzoek in Iran te beëindigen, is niet in overeenstemming met het bericht van de directeur-generaal van de IAEA, Yukiya Amano,' onderstreepte gisteren Israëls minister voor Energie, Yuval Steinitz. 'Iran heeft zijn nucleaire onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma tot nog toe niet opgegeven, en de instanties binnen de IAEA zijn daarover geïnformeerd. Iran blijft trouw aan zijn doel en bewapent zich met kernkoppen.'

Ballistische raket
Waar Israël zich nog meer aan ergert, is het feit dat deskundigen in een geheim rapport van de VN-Veiligheidsraad bewijzen hebben overlegd, dat Iran op 10 oktober een ballistische raket heeft getest die een kernbom kan vervoeren. Daarmee heeft Iran slechts enkele weken na het ondertekende atoomverdrag de afspraken met het Westen verbroken. Persbureau Reuters berichtte over het geheime VN-rapport.
Onderzoeken naar en sancties tegen Iran werden opgeheven, maar ondanks alle afspraken voert het land ballistische raketproeven uit. Jeruzalem heeft Washington en Europa hier reeds verschillende malen voor gewaarschuwd. Volgens Israël is Iran helemaal niet van plan zijn atoomprogramma op te geven.

In Israël vergelijkt men de inspanningen om het Westen te overtuigen van het Iraanse atoomgevaar, met Israëls waarschuwingen met betrekking tot de radicale islam, die gerichte bedoelingen koestert in Europa en niet alleen voor Israël een gevaar is.
Tot aan de terreuraanslag in Parijs werden deze waarschuwingen niet zo serieus genomen. Nu vraagt men zich in Jeruzalem af wat er eerst moet gebeuren opdat het Westen Israëls waarschuwingen voor Irans atoomdreigingen eindelijk eens gewaar wordt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.