Triage: terrorist eerst behandelen, slachtoffer later?

Thursday, December 17, 2015 |  Tsvi Sadan
De ethische commissie van de Israel Medical Association heeft een dramatische verandering aangebracht in de regels voor 'triage', het beoordelen en naar urgentie behandelen van oorlogsslachtoffers, meldde de krant Yisrael Hayom woensdag.

De ethische code van 2013 van de Israel Medical Association (IMA) met betrekking tot een terreuraanslag met meerdere slachtoffers zegt dat in dergelijke gebeurtenissen het begrip 'liefdadigheid begint thuis' moet worden toegepast. Volgens dit principe worden ​​gewonde slachtoffers eerst behandeld, en gewonde terroristen later.

Dit Joodse ethisch principe is in tegenspraak met het internationale concept, dat de patiënten alleen volgens urgentie worden gesorteerd. Triage die niet kijkt naar de identiteit van de gewonde, leidt tot de mogelijkheid, dat een dader eerst wordt behandeld en zijn slachtoffer later. En dat is precies waarmee de IMA in zijn laatste beslissing heeft ingestemd.

De verwachting, dat gewonden worden behandeld ongeacht hun identiteit, bewijst weer dat de in de context van de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog gevestigde ethiek ontoereikendheid is, evenals andere internationale verdragen over de ethiek van gewapende conflicten.

Yisrael Hayom citeert Asa Kasher, die vooral bekend is als de opsteller van de ethische code van de IDF, en de ethische commissie van de IMA bekritiseerde voor deze dramatische verandering van het beleid. Kasher stelt dat puur medische noodzaak nooit de enige overweging is. 'Stel dat er twee gewonden zijn, de een is er iets erger aan toe dan de ander, waarbij de laatste de terrorist is. Zou je hem eerst behandelen en het slachtoffer daarna? Dit is ondenkbaar ... veronderstel dat in een dergelijk geval het slachtoffer sterft, omdat de arts geen tijd had om hem te behandelen - zullen we de familie vertellen, dat het ons spijt, we hadden geen andere keus dan om de terrorist te behandelen? Dit is absurd.'

Avigdor Lieberman, partijleider van Yisrael Beiteinu, riep op zijn Facebook-pagina op tot het ontslag van de ethische commissie vanwege hun 'schandelijke beslissing.' Rabbi Yuval Sharlo, die lid is van de ethische commissie van het ministerie van Volksgezondheid, zei dat 'in alle gevallen eerst de aangevallen personen in de buurt moeten worden behandeld en pas daarna de aanvaller.'

De Ethische Commissie van de IMA, die in het verleden nauw heeft samengewerkt met de Israëlische afdeling van Artsen voor Mensenrechten en het Internationale Rode Kruis, neemt nu het standpunt over van deze twee radicaal linkse organisaties; hun politieke agenda staat achter hun eis, Israël pedante medische ethiek op te leggen.

Deze nieuwe eis, waaraan men zich in veel gevallen onvermijdelijk niet zal houden, is weer een gereedschap in de voortdurende campagne tegen Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.