Meerderheid Palestijnen voorstander van terreur

Wednesday, December 16, 2015 |  Redactie Israel Today

Van de Palestijnen verdedigt 67 procent het met een mes aanvallen van Israëli's; volgens hen is dat gerechtvaardigd. 80 procent van de Palestijnen is voorstander van aanvallen en terreuraanslagen op Israëlische militairen en Joodse pioniers. Dat bleek uit een enquête door het onderzoeksinstituut Palestinian Center for Policy and Survey Research van dr. Khalil Shakaky, waarbij 1270 Palestijnen werden geïnterviewd.

Twee derde van de Palestijnse bevolking, 71 procent in de Gazastrook en 63 procent in Judea en Samaria, benadrukte bij de enquête dat de jongste terreurgolf in het nationale belang van het Palestijnse volk is en effectiever is dan onderhandelingen.

In het buitenland wordt het Fatachregime in Ramallah, in vergelijking met het radicale Hamasregime in de Gazastrook, als de enige vredespartner voor Israël beschouwd en aangeprezen. Jeruzalem heeft al geruime tijd kritiek op deze bewering, omdat de Palestijnse leider Machmoud Abbas geen moeite doet voor nieuwe onderhandelingen met Israël. Integendeel, hij doet niets om de jongste terreurgolf te stoppen. Waarschijnlijk kent hij de stemming onder zijn volk en begrijpt hij dat de meerderheid naar terreur neigt.

Van de Palestijnen verwelkomt 45 procent een tweestatenoplossing, hoewel slechts 34 procent van mening is dat een dergelijke oplossing inderdaad mogelijk is.
Bovendien zou 65 procent van de Palestijnen willen dat Machmoud Abbas aftreedt als leider van de PA, want volgens 78 procent van de Palestijnen zijn de functionarissen in de Palestijnse Autoriteit allemaal corrupt.
Ook hebben de Palestijnen geen hoge dunk van hun zogenaamde vrijheid van spreken in Judea en Samaria, slechts 34 procent denkt dat je probleemloos kritiek op de PA kunt uiten.
En als er momenteel verkiezingen onder de Palestijnse bevolking zouden worden gehouden, dan zou de Hamasleider in de Gazastrook, Ismail Haniyeh, de verkiezingen hebben gewonnen, want 51 procent zou volgens de enquête op Haniyeh stemmen en slechts 41 procent op Abbas.

Juist daarvoor waarschuwt Israël al geruime tijd, en Abbas is zich er ook van bewust dat hij in Ramallah alleen regeert met rugdekking door Israël. Als de Israëlische troepen zich uit de Palestijnse gebieden zouden terugtrekken, dan zou Hamas onmiddellijk de regering in Judea en Samaria overnemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.