Twee-staten-oplossing is uit!

Thursday, December 10, 2015 |  Aviel Schneider
Ook de Amerikanen erkennen dat een twee-staten-oplossing niet langer mogelijk is, dat hebben ze nu voor het eerst toegegeven. Gezien de complexe omstandigheden in het Midden-Oosten is de hoop vervlogen dat de huidige generatie Israëli’s en Palestijnen in vrede naast elkaar kunnen leven. Ook de regering-Obama heeft de hoop opgegeven.

Robert Malley, de hoogste adviseur van de Nationale Veiligheidsraad (National Security Council) voor het Midden-Oosten, verklaarde: ‘Onder de huidige omstandigheden is het onmogelijk om een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen dichterbij te brengen. Er is op korte termijn geen uitzicht op een diplomatieke oplossing.’ Hiervoor zou het wantrouwen tussen Israëli’s en Palestijnen inmiddels te groot zijn.

Tijdens een persconferentie zei John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Benjamin Netanyahu meerdere keren zou hebben laten weten, dat hij geen één-staat-oplossing wil. Volgens Washington moet Israël kiezen tussen een één-staat-oplossing en een twee-staten-oplossing.
Kirby: ‘Maar wat doet Netanyahu om een één-staat-oplossing te vermijden?’ Israël kan zich geen situatie voorstellen waarbij twee nationaliteiten in één land wonen.

Ook al heeft de Israëlische premier bij zijn recente ontmoeting met Obama gezegd, dat hij het idee van een twee-staten-oplossing niet heeft opgegeven, toch weet het hele kabinet dat Netanyahu zo’n oplossing onmogelijk acht. Een twee-staten-oplossing is vanuit Israëlisch gezichtspunt op dit moment niet reëel.

Toch is de meerderheid van de Joodse bevolking van mening dat de regering met de Palestijnen moet onderhandelen, hoewel slechts een kleine minderheid nog gelooft dat dit vrucht zal afwerpen. Volgens de vredesbarometer van onderzoeksinstituut Madad Ha Shalom, dat maandelijks peilingen houdt onder het volk, is de meerderheid van de bevolking al jarenlang vóór onderhandelingen met de Palestijnen. Maar tegelijkertijd is men van mening dat een twee-staten-oplossing niet reëel is.

Gezien de situatie in het Midden-Oosten is een één-staat-oplossing evenmin mogelijk. Zestig procent van de ondervraagde Israëli’s geeft toe dat Israël bij annexatie van Judea en Samaria (de Palestijnse gebieden) geen andere keus zou hebben dan de Palestijnse bevolking dezelfde rechten te verlenen als de Joodse bevolking.

De Israëli’s hebben meer angst voor een één-staat-oplossing, dan voor een twee-staten-oplossing. In de demografische wedloop tussen de Joodse en de Palestijnse bevolking zou de Joodse identiteit in een toekomstige één-staat-oplossing verloren gaan. De meerderheid in Israël begrijpt dat dit de politieke zelfmoord van de Joodse staat zou betekenen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.