Holocaust-toespraak raakt de harten van veel Israëli's

Monday, December 07, 2015 |  Tsvi Sadan
De toespraak van dominee Victor Štýrský, vorige maand gehouden tijdens de Holocaust Remembrance Day, trekt nu de aandacht in Israëlische sociale media en raakt de harten van velen.

Štýrský sprak namens Christians United for Israel (CUFI), in 2006 opgericht door John Hagee. CUFI telt 2,5 miljoen leden in de Verenigde Staten en is vandaag waarschijnlijk de meest actieve christelijke pro-Israël organisatie in de wereld. CUFI's ondubbelzinnige toewijding aan Israël staat in schril contrast met het groeiende aantal christenen, waarvan de houding ten opzichte van Israël steeds meer verschuift van kritiek naar antisemitisme.

CUFI bevestigt wat tot een jaar of tien geleden als het algemene protestantse standpunt over Israël werd beschouwd: 'Het Joodse volk heeft het recht in hun oude land Israël te leven, en de moderne Staat Israël is de vervulling van dit historische recht.' CUFI bevestigt ook, wat tot een paar jaar geleden de christelijke norm was, dat 'er geen excuus is voor terreurdaden tegen Israël.'
CUFI gaat verder dan alleen maar pro-Israël theologische uitspraken. Het belooft 'naast onze broeders en zusters in Israël te staan ​​en ten behoeve van hen te spreken wanneer en waar dat nodig is, tot de aanvallen stoppen en ze eindelijk in vrede en veiligheid met hun buren leven.'

Štýrský werd tijdens zijn emotionele toespraak tot tranen toe bewogen en vergeleek christenen die achter de BDS-activiteiten staan en deelnemen aan BDS-achtige activiteiten (Boycot Desinvestering en Sancties) met de Europese christenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die niet geraakt werden door het lijden van het Joodse volk.

Hij herinnerde de luisteraars eraan, dat de nazi's in de nasleep van de 'Reichskristallnacht' drie beslissingen namen over het geweld en de vernielingen van die avond:
– De Joden zullen verantwoordelijk worden gehouden voor de pogrom,
– Gelden die de verzekeringen aan de Joden verschuldigd zijn, worden in beslag genomen door de Staat,
– De Joodse gemeenschap zal worden gedwongen om een ​​zware boete van miljarden Duitse Marken betalen voor uitlokking van de 'Reichskristallnacht'.

77 jaar na die gebeurtenis heeft de Europese Unie een soortgelijk besluit genomen, toen Israël de schuld kreeg van 'Palestijnse pogroms' en dat het Joodse volk financieel moet worden gestraft voor het uitlokken van de onrust vanwege het boycotten van Israëlische goederen. Hij nagelde dit soort christenen aan de schandpaal en beloofde verder, dat de aanhangers van CUFI hun best zullen doen om samen met de Joden te helpen Israëls toekomst op te bouwen.

De reacties op deze video varieerden van 'Wow, geweldig', tot 'Verbazingwekkend – Er is nog liefde in deze wereld'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.