Paneldiscussie bij de VN over Joodse vluchtelingen

Sunday, December 06, 2015 |  Redactie israel Today
Op 1 december werd bij de Verenigde Naties een speciale paneldiscussie gehouden over 'de niet-vertelde geschiedenis van het Midden-Oosten: gerechtigheid voor Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen'. Bij dit panel is belangrijk hoe de VN deze zaak heeft aangepakt.

Joodse vluchtelingen uit Arabische landen.

Dit was het derde bij de VN gehouden panel, gewijd aan de 856.000 Joodse vluchtelingen die in de 20e eeuw werden verdreven uit Arabische landen. De datum 30 november werd pas in 2014 door de Knesset aangewezen voor het gedenken van deze gebeurtenis. Deze dag volgt op 29 november, de datum waarop de VN-Veiligheidsraad het verdelingsplan aanvaardde, waarna de Arabieren begonnen met aanvallen op de Joodse gemeenschappen in hun landen, om hiermee de oprichting van een Joodse Staat in het land Israël te voorkomen.

Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de VN, zei dat Israël zich zal inspannen voor wereldwijde erkenning van het Joodse vluchtelingenprobleem. 'Dit verhaal is vele jaren verborgen gehouden,' zei hij, en hij wees op het verschil waarop de wereld de Palestijnse vluchtelingen, en de Joodse vluchtelingen behandelt.

Gila Gamliel, minister van gender-gelijkheid, wees erop dat de Verenigde Naties en zijn diverse instellingen in de laatste 65 jaar miljarden dollars hebben uitgegeven voor de Palestijnse vluchtelingen en geen cent voor de Joodse vluchtelingen. Sinds 1949, ging ze verder, heeft de VN 100 resoluties aangenomen over Palestijnse vluchtelingen en niet één met betrekking tot Joodse vluchtelingen.

Het verhaal van de Joodse vluchtelingen werd verteld door de vooraanstaande journalisten Ben-Dror Yemini, wiens familie uit Jemen ontsnapte, en David Swissa, wiens familie uit Marokko ontkwam. Minister Gamliel zelf komt uit een familie die Tunesië ontvluchtte.

Robert Singer, directeur van het Joods wereldcongres, zei dat - hoewel mensen dat misschien niet weten - 'er meer Joodse vluchtelingen uit Arabische landen waren dan Arabische vluchtelingen uit Israël.' Dit verschijnsel, het negeren van de Joodse vluchtelingen, zei hij, is 'onderdeel van een voortdurende verdraaiing van de waarheid, die helaas is uitgegroeid tot een pijler van deze internationale organisatie, die altijd in het belang is geweest van degenen die Israëls bestaansrecht blijven ontkennen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.