Video: Zegel van koning Hizkia ontdekt

Sunday, December 06, 2015 |  Tsvi Sadan
In een tijd waarin het historische en Bijbelse bestaansrecht van Israël in de wereld steeds vaker wordt ontkend, is de ontdekking van dit zegel van groot belang. Het zegel van Hizkia, de Bijbelse koning van Juda, is een historisch bewijs dat de Bijbel toch gelijk heeft.

Op de zegel van 12 mm hoog en 13 mm breed en 3 mm dik staat in oud Hebreeuws schrift de tekst לחזקיהו [בן] אחז מלך יהדה – Behorend tot Hizkia (zoon van) Achaz koning van Juda. Een dergelijk zegel werd in een ring geplaatst.

Israëlische archeologen van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben op dit zegel de naam ontcijferd van Hizkia, de koning van Israël. Het zegel werd gevonden bij opgravingen ten zuiden van het Tempelplein in het gebied van de koningsstad Jeruzalem. 'Het is de eerste keer, dat op deze plaats een koninklijk zegel is ontdekt', zei de leider van de opgravingen, mevrouw Eilat Mazar.

Het zegel werd al zes jaar geleden gevonden, maar toen zagen de onderzoekers de betekenis van de vondst niet in. Pas een paar maanden geleden heeft de archeologe Re'oet Ben Arje de inscriptie ontcijferd. Toen in de jaren '90 talrijke zegels met de naam Hizkia op de Israëlische antiquiteitenmarkt opdoken, werd sterk getwijfeld aan de echtheid van dit exemplaar. 'Geen van die zegels kwam uit archeologische opgravingen. Maar nu bevestigt de recente vondst de echtheid van de andere zegels', verklaarde Mazar.

De Israëlische president Reuven Rivlin, die van het sensationele bericht hoorde, stond erop om na het werk meteen naar de plaats van de opgraving te gaan bij het zo geheten Paleis van David om daar de archeologen te ontmoeten. Hij wilde er beslist met de archeologen over spreken. 'Jullie zijn werkelijk een geduldige en uitzonderlijke groep mensen, die ons de mogelijkheid geven onze gevoelens te verbinden met de geschiedenis van Israël en de eeuwige hoofdstad Jeruzalem', prees Rivlin de archeologen.

Naast de naam van koning Hizkia staan Egyptische motieven zoals een gevleugelde zonneschijf en het Ank-teken als symbool voor het leven. Egyptische symbolen waren niet zeldzaam in het gebied.

Hizkia regeerde van ongeveer 727 tot 698 v.Chr. als koning van Juda. In de Bijbel wordt Hizkia als trouwe man van God beschreven. In zijn tijd veroverden de Assyriërs het noordelijke rijk, wat ook zijn koninkrijk in gevaar bracht. Daarom versterkte koning Hizkia de stadsmuren van Jeruzalem en liet hij een 500 meter lange tunnel uithakken, om daarmee het water van de nabijgelegen Gihonbron naar de binnen de stad gelegen vijver van Siloam om te leiden. Dat moest in geval van nood de watervoorziening voor de inwoners van Jeruzalem garanderen, in het geval dat de Assyriërs de stad zouden belegeren.

In onderstaande video ziet u, hoe archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd met grond, uitgegraven van de Tempelberg.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.