Joodse jongeren opgepakt, verdacht van brandstichting

vrijdag 4 december 2015 |  Aviel Schneider, Arutz Sheva

De Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet heeft donderdag tijdens een persconferentie (foto) meegedeeld, dat jonge Israëli's gearresteerd konden worden, die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting in de woning van het Palestijnse gezin Dawabshe in het dorp Doema.

Bij de aanslag, die in Israël als Joodse terreur wordt veroordeeld, zijn drie Palestijnen om het leven gekomen: vader, moeder en de 18 maanden oude baby Ali.
De politie ging ervan uit dat de daders radicale bewoners van een nederzetting waren, omdat er op de woning van het gezin Hebreeuws schrift was gevonden. De meeste details van het lopende onderzoek staan nog onder Israëlische censuur. Het kan nog lang duren voor er een aanklacht komt.

Israël wordt door de Palestijnen en door de buitenlandse media sterk bekritiseerd, omdat het zich niet voldoende zou inspannen voor het onderzoek naar zogenaamde Joodse terreur of aanvallen op Arabieren. Palestijnse terroristen worden hetzij onmiddellijk doodgeschoten, hetzij binnen enkele dagen ergens in Judea en Samaria gevonden.

Palestijnen beweren herhaaldelijk dat een Palestijn in Nabloes alleen maar van een aanslag in Jeruzalem hoeft te dromen, of hij wordt de volgende dag al door de inlichtingendienst gearresteerd. Aan Israëlische zijde gebeurt dat niet, zo wordt Israël verweten.
Dat klopt, Israël heeft informanten onder de Palestijnse bevolking, maar niet binnen de extreme nederzettingen. Dat zijn zeer gesloten groepen, zeer sceptisch en voorzichtig. De inlichtingendienst benadrukt telkens weer, dat men moeite heeft om in deze verdachte groepen binnen te dringen.

Intussen worden verschillende geruchten de wereld in gestuurd die inderdaad niet meer dan geruchten zijn. De bekende tv-commentator Ronny Daniel zei daarover, dat de extreme groepen pioniers, die men van terrorisme verdenkt, gewoon te geraffineerd zijn. In de eerste plaats zijn er op internet aanwijzingen, waarmee extremisten duidelijk wordt gemaakt hoe ze zich tegenover de politie moeten gedragen in het geval dat ze gearresteerd worden.
Bovendien handelen zij professioneel met handschoenen en maskers en laten zij geen vingerafdrukken of sporen achter. De verdachten zeggen ook voor de rechtbank niets, zij respecteren Israëls wettenstelsel niet.

Maar anders dan de Palestijnse terroristen van de huidige terreurgolf, die hun eigen dood op de koop toe nemen, willen Joodse terroristen hun eigen dood vermijden. De Palestijnse terrorist is van plan martelaar worden, de Joodse daarentegen niet. Ook al duurt het langer, de Israëlische politie en geheime dienst zullen de verantwoordelijke daders aan Joodse zijde opsporen en arresteren.

De Israëlische nieuwssite Arutz Sheva meldde dat het bewijs tegen de gearresteerde jongeren uiterst mager is, en dat hun advocaten klaagden over een gewelddadige arrestatie en een hardhandig en langdurig verhoor.

Al eerder had de minister van Defensie bekend gemaakt, dat de dader van de brandstichting bekend is, maar dat deze niet wordt gearresteerd omdat hij een belangrijke bron van informatie zou zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.