Netanyahu weigert Belgische minister te ontvangen

donderdag 3 december 2015 |  Redactie Israel Today

Reynders is de eerste Europese minister van Buitenlandse Zaken die de prijs moet betalen voor het nieuwe beleid van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, om zich actief te verzetten tegen landen die meedoen aan het labelen van producten.

Premier Netanyahu, die tevens minister van Buitenlandse Zaken is, weigerde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, te ontmoeten omdat hij een van degenen is die het labelen van Israëlische producten propageren. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de beslissing vaag door uit te leggen dat een dergelijke ontmoeting nooit officieel was afgesproken vanwege agendaproblemen. Minister Reynders heeft zijn voorgenomen bezoek nu maar uitgesteld.

Een van de acties van het Israëlische beleid is 'het opschorten van diplomatieke contacten met de instellingen van de Europese Unie en diens vertegenwoordigers in deze zaak.'

Reynders was de initiatiefnemer voor de brief van afgelopen maand, die door 16 Europese ministers van Buitenlandse Zaken was ondertekend en waarin zij er bij het hoofd voor het buitenlands beleid van de EU, Federica Mogherini, op aandrongen het labelen van Israëlische producten te steunen. De bedoeling was dat deze brief de doorslag zou geven om de EU deze schandelijke beslissing te laten nemen.

In reactie op deze brief besloot Israëls Ministerie van Buitenlandse Zaken om de diplomatieke contacten met vertegenwoordigers in Israël van deze 16 landen te beperken, en om delegaties uit deze landen te verbieden Judea, Samaria en Gaza te bezoeken. Bovendien berichtte Ynet, dat Netanyahu het ministerie van Buitenlands Zaken had geïnstrueerd om de betrokkenheid van de EU in het vredesproces met de Palestijnen te herzien.

ICEJ-symposium in Brussel
Afgelopen dinsdag hield de International Christian Embassy Jerusalem in het EU-parlement in Brussel een speciaal christelijk-zionistisch symposium, onder voorzitterschap van Hannu Takkula en Bas Belder, beiden lid van het Europese Parlement.
Onder de uitgenodigde gasten was pater Gabriel Nadaf, een Israëlisch-Armeense christen, die zei dat 'dit labelen van Israëlische producten een verder verraad was van de christelijke waarden in Europa, en dat het de christelijke geest in Europa verder verzwakt.'
De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs wees op de spanningen die de recente stap van de EU binnen Europa heeft veroorzaakt, terwijl Hongarije en de partij van Merkel ertegen zijn. 'Negativiteit en vijandigheid werken altijd op beide manieren - intern zowel als extern', merkte Jacobs op.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.