Japanse band met Israël blijkt honderd jaar oud

Thursday, December 03, 2015 |  Redactie Israel Today
Prins Takahito Mikasa, het oudste levende lid van het Keizerlijk Huis van Japan en de oom van de huidige keizer van Japan, die de beschavingen van het Midden-Oosten en de Hebreeuwse taal heeft bestuderd, is gisteren, 2 december 2015, 100 jaar geworden.

Toen hij als junior cavalerie-officier in het Japanse leger diende tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd prins Mikasa naar China gezonden, waar hij christelijke zendelingen uit het Westen ontmoette, die diep in de geïsoleerde regio's van China werkten, en hij was onder de indruk van hun 'ijver en toewijding'. Sindsdien bleef prins Mikasa zeer geïnteresseerd in de bron van zulke toegewijde liefde.

Nadat de westerse mogendheden Japan versloegen, voelde prins Mikasa zich verplicht om zich te verwestersen. Hij zei dat hij 'in de zes jaar van zijn studie een zeer belangrijk feit ontdekte; dat de Joden de sleutel waren tot de westerse beschaving'. Sindsdien werd prins Mikasa zeer geïnteresseerd in zowel de bron van toegewijde liefde als het Jodendom

Hij besloot de rest van zijn leven Hebreeuws te studeren en bleef bijzondere belangstellend in de Bijbelse profeten van Israël. Hij verdiepte zich in wetenschappelijke werken over de beschaving van het Nabije Oosten. In het kader daarvan werd hij een frequente bezoeker van evenementen van de Joodse gemeenschap in Tokio, en naar verluidt leerde hij perfect Hebreeuws spreken.

Prins Mikasa raakte echter nooit betrokken in politieke debatten en benadrukte dat zijn interesse in de studie van Hebreeuws puur academisch was. Hij schreef zelfs in zijn autobiografie, 'de reden dat ik Oosterse archeologie studeerde was om in de ruïnes van het Midden-Oosten en het Nabije Oosten te zoeken naar de oorsprong van de mensheid en de beschaving, de contouren van de mens en de Staat, en om na te denken over wat de mens zou moeten zijn.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.