Machmoud Abbas: 'Dit is een vreedzame opstand!'

Wednesday, December 02, 2015 |  Redactie Israel Today, Palestinian Media Watch

In een officiële stellingname heeft de Palestijnse leider Machmoud Abbas verklaard, waarom hij geen enkele van de meer dan 200 aanslagen veroordeelt, waarbij inmiddels 22 Israëli's zijn gedood door Palestijnen.

Abbas maakte tegenover de buitenlandse media duidelijk dat hij zich tot vrede verplicht weet en tegen terreur is. 'Niemand heeft tot deze onrust in het land opgeroepen, niemand heeft erom gevraagd. Het komt uit het diepste van het hart van jongelui,' onderstreepte Abbas op 16 november voor de Palestijnse televisie (zie video).

'We hebben iedereen gezegd dat we een vreedzame en populaire opstand hebben, en zo ziet onze opstand eruit. En niet alleen dat, de agressie komt van Israëlische zijde, zij schieten op onze kinderen,' aldus Abbas.

Juist op dergelijke uitspraken doelen Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu en andere politici in het land, wanneer ze het over de hetze van de kant van de Palestijnse Autoriteit hebben. Het zijn die Palestijnse leiders, die in het buitenland - in vergelijking met Hamas - als pragmatische partners worden voorgesteld.

'Wat Abbas twee weken geleden voor de televisie zijn volk meedeelde, wordt zo opgevat alsof het doden van jonge Israëli's en het doden van ouders in hun auto voor de ogen van hun kinderen een vreedzame uiting is,' aldus het commentaar van Nan Jacques Zilberdi, die de Palestijnse media oplettend volgt. 'Israëli's daarentegen die ter verdediging aanslagplegers – of het nu messentrekkers of schutters zijn – ter plaatse uitschakelen om meer doden en gewonden te voorkomen, worden als agressors veroordeeld.'

De tragedie is dat dit in de buitenlandse media zo wordt gelezen, want in de berichtgeving wordt vaak geen verschil gemaakt tussen de Israëlische en de Palestijnse doden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.