Chanoekah – het licht verdrijft de duisternis

zondag 29 november 2015 |  Redactie Israel Today
Joden, christenen en hindoe's vieren hun lichtfeesten – Chanoekah, Kerstfeest en Divali – in deze donkere wintermaanden, wanneer het in de ochtend maar niet licht wil worden en in de late namiddag de duisternis ons al weer overvalt.

De gedachte aan het licht vinden we al in het scheppingsverhaal, waar God sprak en het licht tot aanzijn riep, om de duisternis te verlichten (Genesis/Bereshiet 1:1-5). Een parallel hiervan vinden we in het Nieuwe Testament, waar Johannes zijn evangelie begint met het licht dat in de wereld kwam (Joh. 1:1-5).

En zo vieren de christenen in deze periode het Kerstfeest en de Joden gedenken met Chanoekah ('inwijding') het wonder van de olielampen in de tempel. Naast de Joodse overleveringen beschrijft het apokriefe boek 1 Makkabeeën deze gebeurtenis tijdens de wrede Griekse overheersing in het land Israël.

Toen een Joodse priesterlijke familie de ontheiliging van de Tempel niet meer kon aanzien, durfden ze in opstand te komen tegen de bezetters – en ze wonnen (in 165 BCE). De Joodse traditie vertelt over het wonder, dat de zevenarmige kandelaar in de tempel (menora) acht dagen kon branden op een kleine hoeveelheid olie, totdat ​​nieuwe zuivere olie kon worden bereid voor alle lampen van de menora.

En dus vieren de Joden tot op heden het acht avonden durende Chanoekahfeest, van 24 Kislev tot 1 Tevet, dat valt dit jaar op 6 tot 13 december. Elke avond wordt een kaars of lamp meer aangestoken, totdat alle acht lichten van de Chanoekah kandelaar de overwinning van het licht over de duisternis verkondigen.

We hebben vaak het gevoel dat we als individuen niet veel kunnen doen in deze wereld van duisternis, maar deze geschiedenis kan ons leren dat het belangrijk is om ons licht te laten schijnen, waar de gelegenheid zich voordoet - en als we dit allemaal doen zullen we verbaasd zijn hoe we invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen.

Daarom willen we vooral in de periode voor Chanoeka denken aan de vele kinderen in Israël die in armoede leven, en verlangend naar speelgoed en traktaties, vooral de traditionele Soefganiot (met jam gevulde oliebollen) kijken. Help ons een beetje licht en liefde uit te delen aan arme kinderen. Klik hier (Engelstalig) of hier (Duitstalig) wanneer u mee wilt helpen.


Het Chanoekah-wonder

Het echte wonder van Chanoekah is niet dat het licht acht nachten bleef branden.

Het echte wonder is dat het licht meer dan tweeduizend jaar is blijven branden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.