'Telegram'-app wordt misbruikt voor terreurdoeleinden

Friday, November 27, 2015 |  Aviel Schneider

Waarom is de app Telegram in de Arabische wereld populairder dan de in het westen gangbare apps zoals WhatsApp of Twitter? Onder de jihadisten van IS, Hamas en Hezbollah is de Russische app Telegram zeer geliefd, omdat gebruikers met Telegram versleutelde berichten, foto’s en documenten kunnen verzenden en uitwisselen.

Uit Israëlische en andere bronnen blijkt, dat de IS-jihadisten met Telegram niet alleen de bomaanslag op het Russische vliegtuig boven de Sinaï gepland hebben, maar ook de recente terreuraanslagen in Parijs. In Israël, en ook door westerse regeringen, wordt gevreesd dat islamitische terroristen Telegram en zijn versleutelde berichten voor het plannen van terreuraanslagen zullen gebruiken.

'Telegram is in vergelijking met andere berichten-apps een veel veiliger en beter beschermde app, waarvan zelfs de eigenaar van Telegram de berichten niet kan ontcijferen. Deze app zendt en ontvangt alle mogelijke documenten, die allemaal versleuteld zijn,' leggen Israëlische experts uit. 'En juist daarom is Telegram vooral onder islamitische terroristen zeer geliefd.'

Het misbruik van Telegram is nu zelfs in de Arabische wereld een thema geworden, aldus Israëlische media. Maar ook Arabische burgers prefereren Telegram boven Twitter en WhatsApp, omdat ze met de versleutelde berichten een zekere vrijheid van spreken kunnen genieten onder de strenge regeringen in het Midden-Oosten. Arabische tv-zenders maken er tegenwoordig steeds meer reclame voor om hun programma’s niet via Twitter of Facebook te volgen, maar via Telegram.

Telegram werd in 2013 ontwikkeld door de zogenaamde 'Russische Mark Zuckerberg', de gebroeders Nikolai en Pavel Durov. Telegram LLP is een onafhankelijke non-profitonderneming, gevestigd in Berlijn. Vanwege zware kritiek op Telegram hebben de gebroeders Durov inmiddels verschillende verbindingen van IS-jihadisten afgesloten.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.