Toenemende spanning op straat; aanval verhinderd

donderdag 26 november 2015 |  Redactie Israel Today
• Steekpartij op Tapuach-kruising verhinderd.
• Nog duizend militairen voor bewaking van straten.
• Autoweg Bethlehem-Hebron is zeer gevaarlijk.
• Controle Palestijnse auto's op deze weg overwogen.
• Meer wantrouwen tussen Joden en Palestijnen.
• Permanent alert zijn werkt op je zenuwen.

Donderdagochtend om 10.20 uur heeft een Palestijn bij de Tapuach-kruising in Samaria geprobeerd een Israëlische soldaat te steken. De man sprong uit een taxi, die een legerpatrouille had aangehouden, en liep met een mes in zijn hand naar een soldaat. Andere soldaten herkenden de situatie en schoten de man neer voor hij iemand kon verwonden.

Vanwege het toenemende aantal terreuraanslagen in Judea en Samaria is om veiligheidsredenen besloten nog eens duizend Israëlische militairen in te zetten op strategische kruispunten, straten en bushaltes.

Vooral op de verbindingswegen, zoals autoweg 60 tussen Bethlehem en Hebron, waar Joden en Palestijnen vaak vastzitten in dezelfde file, het is in de afgelopen weken heel gevaarlijk geworden tijdens de spitsuren. Palestijnse automobilisten racen op Israëlische bushaltes in, overrijden Israëlische militaire patrouilles langs de kant van de weg of schieten vanuit hun auto's op Israëlische automobilisten. Om dit op tijd te verhinderen, werden in de afgelopen dagen meer troepen naar deze gebieden gezonden.

In de Israëlische media komen soldaten aan het woord, die de situatie nog erger vinden dan tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer. 'Je staat er urenlang en wacht op een terrorist. Hoe lang kan een veer gespannen blijven?' zei een Israëlische soldaat tegen Ynet. 'Alles staat op alert! Je staat oneindig lang op wacht en weet niet uit welke richting iemand je aanvalt, of neerschiet, of overrijdt, of met een mes of schaar aanvalt', zei een andere soldaat in de Israëlische media.

De spanning in het Bijbelse hartland, Judea en Samaria, stijgt. Elke Palestijnse man of vrouw van 14 jaar of ouder is in de ogen van de Israëlische soldaten een potentiële terrorist. Videofilms laten zien hoe Palestijnse meisjes zich met scharen en messen op Israëli's storten. Daarmee wordt het wantrouwen nog vergroot, dat weten de Palestijnen, en dat is precies wat de Palestijnse terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad willen veroorzaken: nog meer haat tegen Joden en Israël.

De Israëlische militaire staf overweegt nu de mogelijkheid om elke Palestijnse auto op de wegen tussen Hebron en Bethlehem te onderzoeken. Dit zou natuurlijk om veiligheidsredenen gebeuren, maar zodra dit echt wordt uitgevoerd, zal Israël door de hele wereld worden aangeklaagd voor onrechtmatig gedrag ten opzichte van de Palestijnen. Om deze reden is Israël nog terughoudend om dit besluit uit te voeren. Wie daaronder lijden zijn niet alleen de Joodse burgers, die in Judea en Samaria tussen de Palestijnse dorpen wonen, maar ook Palestijnen die deels voor Joden in de nederzettingen werken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.