Laatste Joodse gezin uit Aleppo in Syrië, veilig in Israël

Wednesday, November 25, 2015 |  Itamar Eichner
Een jaar geleden werden de laatste Joden uit het gebombardeerde Aleppo in Syrië gesmokkeld. De twee vrouwen wonen nu in het Ashkelon Absorbtie Centrum. Hun verhaal zou een grote Hollywood-thriller zijn.

De vrouwen werden een jaar geleden in een ingewikkelde operatie, die werd uitgevoerd door moslimstrijders van het Vrije Syrische Leger, de stad uit gesmokkeld. De operatie werd gefinancierd en georganiseerd door Moti Kahana, een Amerikaans-Israëlische zakenman, die de laatste vier jaar nauw contact onderhield met de Syrische opstandelingen.

De 88-jarige Miriam (niet haar echte naam) en haar 53-jarige dochter werden over de Turkse grens naar Istanbul gesmokkeld en daarvandaan naar Israël gebracht.
'Dit is het laatste joodse gezin uit Aleppo', aldus Moti Kahana. Dit maakt een einde aan 2700 jaar Joods leven in deze stad.

Hoewel dat in de burgeroorlog moeilijk was, hield Miriam vast aan haar Joodse levensstijl. Miriams tweede dochter Linda was samen met haar islamitische echtgenoot en zijn drie kinderen uit zijn eerste huwelijk ook naar Istanbul ontkomen. Omdat Linda zich tot de islam had bekeerd mocht het echtpaar niet naar Israël gaan, en ze hadden in elk geval geen recht om naar Israël te gaan volgens de Wet op de Terugkeer, die alleen voor Joden geldt. Ze kiezen ervoor uiteindelijk weer naar Syrië terug te keren.

Miriam kent Bijbels Hebreeuws uit het gebedenboek en bezocht op jonge leeftijd de belangrijkste synagoge van Aleppo, waar het legendarische manuscript van de Hebreeuwse Bijbel, de Aleppo codex, werd bewaard. Als vergelding voor het Verdelingsplan van de VN (1947), werd deze synagoge in brand gestoken en vernietigd.

De Joodse familie woonde in uiterst moeilijke omstandigheden in het gebied van Aleppo, een gebied dat wordt gecontroleerd door de Syrische regeringstroepen. Water en elektriciteit waren afgesneden nadat dit gebied zwaar was gebombardeerd door de opstandelingen. De reis van Aleppo naar Turkije duurde 12 uur. Onderweg werd de familie tegengehouden bij een wegblokkade van Jabhat al-Nusra. Vermomd als moslims, en pas na een slopend onderzoek, mochten ze hun weg vervolgen.

Kahana uitte kritiek op het Joods Agentschap, omdat het de tot de islam bekeerde dochter niet toestond naar Israël te gaan en hen in feite aan hun lot overliet in Istanbul. Op zijn beurt verweet het Joods Agentschap Kahana, dat die het gezin had verlokt om Aleppo te verlaten met de belofte, hen naar de Verenigde Staten te brengen, en dat het gezin aanvankelijk niet naar Israël wilde gaan. Het Joods Agentschap benadrukte, dat ze Linda's gezin hadden aangeboden naar Israël te komen, aanvankelijk als toeristen, maar ze hebben het aanbod geweigerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.