Video: Verstaat u Beethovens Ode aan de Vreugde?

Wednesday, November 25, 2015 |  Redactie Israel Today, Wikipedia
Voor Duitstalige luisteraars zullen misschien hier en daar wat woorden bekend klinken, maar deze versie van Ode an die Freude, de beroemde Negende Symfonie van Beethoven, wordt niet in het Duits maar in het Jiddisch gezongen.

Het Jiddisch (ייִדיש 'Joods-Duits') is een Germaanse taal, die door ongeveer drie miljoen joden over de hele wereld gesproken wordt. Het Jiddisch wordt doorgaans van rechts naar links geschreven met het Hebreeuws alfabet, maar is taalkundig niet aan het Hebreeuws verwant..
Er bestaan verschillende dialecten van het Jiddisch. De verschillende varianten van de taal worden voornamelijk door charedische (ultraorthodoxe) Joden gesproken, met name in de Verenigde Staten, Engeland en Israël.

Deze Jiddische אָדע צו דזשוי is gezongen door het Joodse Philharmonisch Orkest en opgevoerd in New York. Hij is ondertiteld in fonetisch Jiddisch en Engels.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.