Waarom Rusland wel succes heeft in Syrië, en het Westen niet

Tuesday, November 24, 2015 |  Elisabeth Blade
In een interview met het grootste Russische nieuwsagentschap, Ria Novosti, wist de Syrische ambassadeur in Moskou maar niet hoe hij zijn gastland voldoende kon bedanken. Hij sprak lovend over de beslissing van Rusland om te helpen vechten tegen de terreur in Syrië, en vertelde dat door de aanvallen van Rusland op IS, veertig procent van de infrastructuur van de jihadisten was vernietigd.

Syrische en Libanese berichten bevestigen dit en melden dat IS en andere terreurgroepen als gevolg van de niet aflatende bombardementen wegvluchten uit steden als Hama en Raqqa, die langdurig bezet zijn geweest door deze groepen.

In slechts enkele weken tijd heeft Rusland met zijn steun aan de Syrische regering met luchtaanvallen, artilleriebeschietingen, training van Syrische soldaten, tot en met beschietingen met langeafstandsraketten, weten te bereiken wat de westerse coalitie niet voor elkaar kreeg.

Het Westen is boos over de Russische interventie omdat hiermee het wrede Syrische regime onder leiding van president Bashar Assad wordt ondersteund en de ‘gematigde’ rebellen worden aangevallen. Volgens Amerika en Europa moet juist Bashar Assad worden verdreven.

Het klopt inderdaad dat Rusland zijn jarenlange bondgenoot Assad wil helpen om aan de macht te blijven, maar het hoofdmotief van Moskou is zelfbescherming: Rusland ziet zijn inmenging in Syrië als een preventieve actie tegen de terroristen die op dit moment in Syrië strijden. Velen van hen hebben namelijk Russische paspoorten en gaan op een bepaald moment terug naar Rusland.

Taleb Ibrahim, een politiek analist uit Damascus, beweert dat Rusland uit eigenbelang handelt. Hij vertelde aan Israel Today: ‘Het Westen denkt dat Rusland gematigde partijen in Syrië aanvalt, maar er bestaat niet zoiets als een gematigde Syrische oppositie. Het enige verschil tussen de fundamentalistische en de gematigde groeperingen is de mate van wreedheid.
Hij voegt eraan toe dat Moskou accurate informatie heeft, die het mogelijk maakt terreurbases te treffen zonder de omgeving al te veel schade toe te brengen. In tegenstelling tot Rusland treft de westerse coalitie slechts tweederangs doelen.

Wat betekent dit alles voor Israël? Tot op heden heeft Rusland zijn activiteiten in Syrië met Israël overlegd om een confrontatie te vermijden. En terwijl Israël duidelijk heeft gemaakt dat het geen transport zal tolereren van wapens die tegen het Joodse land kunnen worden gebruikt, probeert Israël tegelijkertijd zijn goede betrekkingen met Rusland te bewaren. En Rusland is daartoe genegen, omdat het zijn invloed in het Midden-Oosten terug wil krijgen.

Israël gaat er vanuit dat Assad zal blijven, omdat Rusland zich met Syrië bemoeit. Zolang de dictator orde en stabiliteit kan bewerken, zal Jeruzalem eraan meewerken. De gevolgen van de alternatieven zouden veel ernstiger kunnen zijn voor Israël.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.