Berlijns warenhuis komt terug van boycot nederzettingen

Sunday, November 22, 2015 |  Redactie Israel Today
Uitgerekend Berlijns beroemdste warenhuis KaDeWe volgde als eerste de nieuwe EU-verordening inzake het etiketteren van Israëlische goederen uit de Joodse nederzettingen, door niet-geëtiketteerde goederen uit de schappen te nemen, meldden de Duitse bladen Der Spiegel en Bild.

De Duitse kant Bild had zich eerder fel uitgesproken tegen het besluit van de EU-commissie, en dit onder de kop 'Kauft nicht bei Juden! Armseliges Europa!” 'Europa onwaardig' genoemd.
De beslissing van KaDeWe is des te ernstiger, wanneer je naar zijn turbulente geschiedenis kijkt.

Een Joodse koopman, genaamd Adolf Jandorf had in 1907 besloten om een ​​groot warenhuis in de Berlijnse Tauenzienstraße te openen. Ondanks alle sombere voorspellingen en bedenkingen, dat een warenhuis niet thuishoort in een woonwijk, had uiteindelijk Jandorfs motto 'Wat ik kan, bepaal ik zelf' vruchten opgeleverd.

Deze uitspraak werd een gevleugeld woord, toen steeds meer Joodse families in Duitsland warenhuizen tot bloei brachten. In 1927 ging de bloeiende onderneming over in andere Joodse handen, namelijk de handelsonderneming Tietz & Co, waaraan de tot op heden beroemde delicatessenafdeling van KaDeWe (Kaufhaus Des Westen) te danken is.

Tijdens da heerschappij van de nazi's werden de Joodse eigenaren, zoals de meeste andere Joden, gedwongen de onderneming ver onder de waarde aan ariërs over te dragen.

Het was weer KaDeWe dat na de Tweede Wereldoorlog als eerste warenhuis heropende – maar nu niet Joods-kosher, maar met een uitgebreid assortiment worst en vlees. De Joodse oprichters werden spoedig vergeten en KaDeWe werd als grootste Europese warenhuis een symbool van het Duitse economische wonder.

De Amerikaanse Joodse krant Algemeiner had op 21 november nog optimistisch verkondigd: 'Niets (…) zal door de EU-verordening tot het etiketteren van goederen uit de door Israël bezette gebieden veranderen.' Zelfs bij Hitlers machtsovername wilden de Joden de ernst van de situatie niet erkennen. Herhaalt de geschiedenis zich nu of verheffen wij onze stem om ons vanaf het begin te verdedigen?

Het warenhuis kwam behoorlijk onder vuur te liggen vanwege zijn beslissing. Kort nadat premier Benjamin Netanyahu de winkel om dit gedrag veroordeelde, heeft deze zondag zijn beslissing ongedaan gemaakt en verklaard dat de beslissing om geen goederen uit de nederzettingen te verkopen, te snel en ongevoelig was genomen, meldde de Algemeiner

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.