Jonathan Pollard is eindelijk vrij – min of meer

zaterdag 21 november 2015 |  Redactie Israel Today

De Amerikaans-Israëlische spion is na het uitzitten van 30 jaar van een levenslange gevangenisstraf eindelijk vrijgelaten. Vrijdagochtend mocht hij de Butner gevangenis in North Carolina verlaten, nadat hij in aanmerking kwam voor voorwaardelijke vrijlating.

Opeenvolgende Amerikaanse presidenten hadden Israëlische verzoeken om gratie voor Pollard afgewezen. Velen hadden betoogd, dat de geheimen die hij als Amerikaans marine-analist aan Israël verkocht, neerkwamen op informatie die Washington geacht werd met de Joodse Staat te delen, doch achterhield.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eenvoudig, dat hij naar deze dag had verlangd.

Maar terwijl Pollard de muren van de gevangenis achter zich liet, bleek hij iets minder vrij dan hij had gehoopt. De enigszins ongekende voorwaarden voor Pollards vervroegde vrijlating houden in, dat hij de komende vijf jaar zo geïsoleerd als mogelijk zal leven.

Pollard moet een GPS enkelband dragen; elk bedrijf dat hem in dienst neemt moet zijn computers openen voor permanent overheidstoezicht; het is hem verboden om met de media te spreken; en immigreren naar Israël is uit den boze.

Advocaten hebben gezegd, dat deze voorwaarden Pollard nagenoeg werkloos maken, en hij kan nauwelijks met iemand spreken uit angst te worden geciteerd door de pers.

Degenen die zich voor Pollard hebben ingespannen bestrijden de regeling voor vervroegde vrijlating. Ze wijzen erop, dat er bijna geen risico is dat de voormalige spion nog aanvullende geclassificeerde informatie zal doorgeven. De geheimen waarin hij vroeger was ingewijd, zijn nu achterhaald.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.