Palestijnen mogen hun 'Israëlische veroveraars' aanklagen

Saturday, November 21, 2015 |  Aviel Schneider

Op 18 september is een agent van de Israëlische grensbewaking door het kantongerecht in Jeruzalem veroordeeld tot 45 dagen arrest. Het gerecht had hem schuldig bevonden, dat hij de 15-jarige Palestijn Tareq Abu Khadir een jaar geleden zinloos een pak slaag had gegeven.

Het incident was beschreven en via internet verspreid. Tareq had deelgenomen aan de onlusten in juli 2014 die waren uitgebroken na de moordaanslag op zijn neef Mohammed Abu Khadir in Oost-Jeruzalem. Voor de moordaanslag zijn intussen drie Israëliërs in Jeruzalem veroordeeld. In Israël wordt deze daad als 'Joodse terreur' beschouwd.

Tareq had tijdens de genoemde onlusten met een steenslinger Israëlische veiligheidsagenten aangevallen en werd daarom door de thans veroordeelde grensbewakingsagent in hechtenis genomen. Het ging om een gewelddadige uitbarsting met stenen, molotovcocktails en brandende autobanden. Tegen deze achtergrond kreeg Tariq van de grensbewakingsagent, wiens naam niet gepubliceerd mag worden, een pak slaag.

Voor de rechter bood de militair excuses aan: 'Het spijt me echt wat er is gebeurd. Ik wil de staat Israël graag blijven dienen.' De rechter, Dana Cohen, schreef in haar vonnis dat ze de overgave en de loyale inzet van de jonge militair voor de staat Israël apprecieerde. Hij heeft daar vaak zijn eigen leven voor geriskeerd en het leven van anderen gered. Maar tegelijk benadrukte de rechter dat men niet een gedrag mag dulden waarbij een verdachte van militairen of politieagenten een pak slaag krijgt.

De familie van Tareq had aanvankelijk een zwaardere straf geëist, maar ze toonden zich tevreden dat in Israël zelfs militairen onder de loep worden genomen en zelfs aangeklaagd kunnen worden.

Israëlische militairen en politieagenten zijn niet immuun en worden wel vaker aangeklaagd wegens onevenredig gedrag dat niet onder de instructies voor de Israëlische veiligheidsdiensten valt. De Palestijnen hebben dan ook de vrijheid, Israëlische militairen en politieagenten aan te klagen. Arabische Knesset-afgevaardigden begeleiden dergelijke rechtszaken heel graag. Dat biedt hun, naast hun parlementaire dienst in de Knesset, een extra podium om Israël in de Israëlische media aan te klagen.

Overigens gaat het hier niet om een enkel geval waarbij Israëlische militairen disciplinair gestraft worden. Dat geeft enerzijds blijk van zelfkritiek, en anderzijds toont het de vrijheid die de Palestijnen genieten. Zij mogen de 'Israëlische veroveraar' aanklagen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.