Nieuwe apps helpen Palestijnen de controles te omzeilen

donderdag 19 november 2015 |  Redactie Israel Today
De Palestijnen hebben twee nieuwe apps ontwikkeld, waarmee ze op tijd aan Israëlische controleposten kunnen ontsnappen. Om aan de grondige inspecties bij de Israëlische checkpoints op het wegennet van Judea en Samaria te ontkomen, stellen de apps alternatieve omwegen ter beschikking aan de Palestijnse gebruikers.

Deze routes zijn gebaseerd op 'social sharing' via de sociale netwerken, net zoals er apps bestaan die aangeven waar snelheidscontroles zijn. De apps dragen de namen 'Azmeh' (file) en 'Qalandia', dat is de naam van een checkpoint voor Noord-Jeruzalem.

Hoewel tot nu toe slechts een paar honderd Palestijnen de apps hebben gedownload, geloven de Palestijnse ondernemers dat deze apps in een korte tijd populair zullen worden. 'Deze apps kunnen de Palestijnen geen vrij verkeer in Judea en Samaria garanderen, maar ze vergemakkelijken het reizen in de gebieden', zei Basel Sader (20), die aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem studeert en deze app ontwikkelde (NRG).

De controleposten zijn niet alleen voor de Palestijnen een plaag, maar ook voor de Israëli's die dagelijks met de Palestijnen in de rij staan. Deze controleposten zouden onnodig zijn, en daarmee ook de app, als de Palestijnse politie, overeenkomstig de Oslo-akkoorden, de Palestijnse terreur zelf zou bestrijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.