Parijs en Jeruzalem zijn met elkaar verbonden

Wednesday, November 18, 2015 |  Tsvi Sadan
Na de aanvallen van ISIS in Parijs zei premier Benjamin Netanyahu, dat 'militant islamitisch terrorisme onze samenleving aantast, omdat het onze beschaving wil vernietigen,' wat de reden is waarom 'alle terreur veroordeeld moet worden en in gelijke mate moet worden bestreden met onwrikbare vastberadenheid.'

Jeruzalems burgemeester Nir Barkat voor de muur van de Oude Stad, die werd verlicht met de kleuren van de Franse vlag als teken van solidariteit met Parijs.

Netanyahu is een van degenen die geen excuus kunnen vinden voor de islamitische terreur. Er zijn daarentegen enkele Europese leiders, die er mee doorgaan Israël en het Westen van het islamitische geweld te beschuldigen.

Een van hen is de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström, die begrip toonde voor de terreur van ISIS en van de Palestijnen, die vanuit een vertwijfelde situatie naar geweld grijpen. Uitlatingen waarop ze in Israël veel kritiek kreeg.

In Nederland toonde vertrekkend SP-voorzitter Jan Marijnissen zich 'buitengewoon verontwaardigd' over de aanslagen in Parijs, die hem 'kippenvel' gaven. Hij vindt het belangrijk te proberen de psyche van de aanslagplegers te begrijpen. 'Uiteindelijk heeft hun gedrag ook te maken met het Palestijns-Israëlisch conflict.' Hij neemt aan, dat de jongens die de aanslagen pleegden, komen uit een groep verontwaardigde mensen uit de Franse voorsteden. Voor hen zou het Palestijns-Israëlisch conflict een metafoor zijn voor de achterstelling van de Arabische wereld en de moslimgemeenschap. 'Dat conflict is ook een voedingsbodem voor een dergelijke aanslag.'

Het ISIS communiqué, dat na de aanslagen in Parijs volgde, legt heel duidelijk uit dat niet wanhoop, maar hoop de moslims motiveert om ten strijde te trekken tegen kruisvaarders (Europeanen) en Joden. Deze hoop, zeggen ze, komt van overwinning na overwinning die hun god hen geeft in het Midden-Oosten en nu in Europa.
'In een gezegende aanval, waarin Allah de doelen mogelijk maakte', zegt ISIS, 'heeft een groep gelovigen van de soldaten van het Kalifaat (…) de hoofdstad van gruwel en perversie aangevallen.' Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de Palestijnse Autoriteit het conflict met Israël in een islamitisch kader plaatst, en het Land Israël als 'Ribat' - heilig islamitische land – claimt.

Dit betekent dat politici zoals Wallström en Marijnissen en hun Israëlische collega's, in feite bijdragen aan het verminderen van de islamitische wanhoop door hen de hoop te geven, dat hun heilige oorlog gerechtvaardigd en te winnen is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.