Israël verbiedt de Islamitische Beweging

dinsdag 17 november 2015 |  Redactie israel Today, State of Israel
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de noordelijke tak van de Islamitische Beweging geclassificeerd als illegale organisatie. Dit heeft betrekking op het deel van de organisatie, dat wordt geleid door Sheikh Ra'ad Salah uit Umm el Fahm (foto).

Deze classificatie heeft tot gevolg, dat iedereen die deze organisatie diensten aanbiedt of voor hen werkt, de wet breekt en rekening moet houden met straffen. Daarnaast kunnen alle bezittingen van de groep in beslag worden genomen.

Na de bekendmaking van de nieuwe status van de organisatie werden 17 NGO's die er bij hoorden gesloten, en 13 van hen werden doorzocht. Daarbij werden computers en contant geld in beslag genomen en de bankrekeningen van de organisaties werden bevroren.

In het kabinetsbesluit staat: 'Al jaren voert de noordelijke tak van de Islamitische Beweging een campagne onder het motto “De Al-Aqsa is in gevaar”, waarmee Israël wordt beschuldigt, dat het de Al-Aqsa moskee wil vernietigen en de status quo veranderen. Daarvoor heeft de Islamitische Beweging betaalde activisten ingehuurd, zogenaamde “Moerabitoen”, die provocaties op de Tempelberg uitvoeren. Daardoor zijn de spanningen op de Tempelberg toegenomen. De laatste tijd hadden veel terreuraanslagen plaats tegen de achtergrond van deze lastercampagne.'

Het kabinet voegde eraan toe: 'De noordelijke tak onder leiding van Sheikh Ra'ed Salah is een zusterorganisatie van Hamas. De twee organisaties werken nauw samen, maar in het verborgene. De noordelijke vleugel is een separatistisch-rassisitische organisatie die de instellingen van Israël niet erkent en het bestaansrecht ​​van het land ontkent, om in plaats daarvan een islamitisch kalifaat uit te roepen'.

Salah werd in oktober tot 11 maanden gevangenisstraf veroordeeld, nadat hij was gearresteerd wegens opruiing. Dit had betrekking op een toespraak die hij in 2007 hield, toen hij onder andere zei: 'De beste momenten zijn waarop we Allah als martelaar voor Al Aksa ontmoeten. We zullen de zielen van de Israëlische soldaten verwijderen die de Al-Aqsa bezetten.'

Na deze toespraak ontstonden er rellen op de Tempelberg, waarbij Arabische demonstranten stenen naar Israëlische veiligheidstroepen gooiden en daarbij drie grenspolitieagenten verwondden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.